Meer ruimte voor mantelzorgers in het buitengebied van Barneveld

Array

De gemeente Barneveld wil mantelzorgers in het buitengebied – letterlijk – meer ruimte bieden om langdurig zorg te verlenen. Op dit moment is dat alleen mogelijk via `inwoning’. De nieuwe regels, die door de gemeenteraad moeten worden goedgekeurd, zijn bedoeld om – onder voorwaarden – zelfstandige wooneenheden te realiseren met het oog op het verlenen van mantelzorg.

Het beleid van de Rijksoverheid is erop gericht om mensen die zorg nodig hebben en/of ouder worden zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen. De gemeente Barneveld onderschrijft dat beleid. Mantelzorg is hierbij van grote betekenis.

Mantelzorg is vaak effectiever en voor alle betrokkenen minder belastend als de mantelzorger en de ontvanger van deze zorg in elkaars directe nabijheid wonen. De ruimtelijke ordening staat dat in veel gevallen op dit moment niet toe. De gemeente Barneveld heeft de afgelopen periode gezocht naar mogelijkheden om in het buitengebied situaties te creeren waarbij woningen zó kunnen worden aangepast en/of uitgebreid dat mantelzorg kan worden gegeven zonder dat sprake is van een bouwplan dat in strijd is met het bestemmingsplan.

bron: Gem. Barneveld.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen