Het terugdringen van fysieke belasting bij gynaecologen

Array

Een onderzoek van TNO & BBO in opdracht van MOVIR
In 2006 deed TNO onderzoek naar de veranderde manier van werken in de OK door de toename van de minimaal invasieve ingrepen. Een van de conclusies: gynaecologen ervaren veel klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat. Er liggen zeker kansen voor verbetering van de werksituaties in de operatiekamer. Movir heeft daarom in 2010 TNO en BosBedrijfsOefentherapie (BBO) opdracht gegeven onderzoek te doen naar het terugdringen van de fysieke belasting bij gynaecologen.

Fysieke belasting terugdringen is niet alleen bevorderlijk voor de gezondheid van de gynaecoloog. Het heeft ook een positief effect op de taakprecisie, waardoor de kans op fouten kan worden teruggedrongen. Met de uitkomsten van dit onderzoek verkrijgt Movir bovendien meer inzicht in effectieve re-integratie mogelijkheden.

Margriet Formanoy, Reinier Könemann (TNO) en Jacqueline Bos-Huizer (BBO) hebben dit onderzoek van begin tot eind begeleid en een uitgave samengesteld.

Het onderzoek ‘Fysieke belasting in de gynaecologische praktijk, oplossingen en denkrichtingen’ (FGP) geeft niet alleen inzicht in belangrijke knelpunten in de werkzaamheden van een gynaecoloog. De onderzoekers geven ook advies om de fysieke belasting te verminderen tijdens de uitvoering en organisatie van werkzaamheden. Deze adviezen zijn getoetst op haalbaarheid, ergonomie, efficientie, praktische toepasbaarheid en draagvlak.

Mogelijk verricht u al jaren uw werkzaamheden op een bepaalde manier en ervaart u geen klachten. Toch dagen wij u uit op een andere manier te kijken naar uw werk. Dat levert bijzondere inzichten op. Inzichten die soms een wereld van verschil betekenen. Want zoals Charles Darwin zei: It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to change. Mede namens deze onderzoekers bedankt Movir de NVOG, de gynaecologen die hun medewerking hebben verleend aan dit onderzoek en de gesprekspartners voor de waardevolle input.


Bron: Movir

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen