Vrouw kan borst vaker behouden

Array

De diagnose ‘borstkanker’ is een grote klap. Een operatie waarbij een vrouw haar borst verliest heeft lichamelijk maar zeker ook psychologisch grote impact. Zo’n borstamputatie zou alleen moeten plaatsvinden als het echt noodzakelijk is. CWZ-specialisten beheersen nu technieken die het mogelijk maken de borst vaker te sparen. ‘In Nederland opereren we bij 50 procent van de patienten borstsparend. Met nieuwe technieken kan dat toenemen tot 70 procent’, zegt oncologisch chirurg Luc Strobbe. Het CWZ is het enige ziekenhuis in de ruime regio dat deze ‘oncoplastische’ operaties uitvoert, met een medisch verantwoord én mooi resultaat. ‘De patienten zijn erg tevreden, negatieve ervaringen hebben wij niet’.

In de praktijk blijkt dat veel vrouwen de keuze voor amputatie of borstsparend opereren voornamelijk baseren op het advies van de arts. De artsen die zich toeleggen op het verwijderen van de tumor willen zeker weten dat ze niet te weinig weghalen. Als blijkt dat een tweede operatie nodig is, is dat minder prettig voor de patient. Ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg wil zo’n tweede operatie zoveel mogelijk voorkomen. Artsen adviseren nogal eens ‘voor alle zekerheid’ een amputatie. Maar vrouwen met borstkanker zouden vaker veilig voor een borstsparende operatie kunnen kiezen.

 

De oncoplastische chirurgie biedt de laatste jaren heel goede mogelijkheden. ‘Plastisch chirurgen hebben zich gespecialiseerd en zijn heel goed in staat om ook bij deze operaties, samen met de oncologisch chirurgen, een medisch verantwoord en tegelijkertijd mooi eindresultaat te leveren. Enkele oncologische chirurgen van het CWZ hebben deze kennis ook verkregen en gecombineerd met hun eigen expertise. Door deze samenwerking is het veel vaker mogelijk om vrouwen een verantwoorde borstsparende operatie te bieden’, aldus Strobbe. ‘Wij hebben nu zo’n 100 patienten met een oncoplastische techniek behandeld.’

 

Bij een oncoplastische borstsparende operatie is de kans op wondproblemen net zoveel als bij een borstverwijdering, ongeveer vijf procent. De genezingskansen zijn na een borstamputatie net zo groot als na een sparende ingreep. De kans op terugkeer van de tumor blijft aanwezig, maar is erg klein: 0,2 procent per jaar na een amputatie en na een borstsparende operatie 0,5 procent per jaar. Strobbe: ‘Vrouwen die zich (erg) ongerust maken, kiezen er soms om die reden voor om toch de gehele borst te laten verwijderen. Mensen die extra gevoelig zijn voor stress of ongerustheid blijven soms extra bang, omdat de borst er nog is. Onze ervaringen in het CWZ zijn erg positief. De afweging tussen de voor- en nadelen van het behoud van de borst is uiteindelijk aan de patient.’

Bron: CWZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen