Farmaceuten steken veel geld in patiëntenclubs

De vijftien grootste farmaceutische bedrijven staken vorig jaar voor 1,7 miljoen euro in patientenverenigingen.

Het Astmafonds krijgt met 257 duizend euro het meest, gevolgd door de Diabetesvereniging, die ruim 178 duizend euro ontvangt. Dat meldt RTL Nieuws maandag.

Het totale bedrag is ongeveer gelijk aan 2008 en 2009.

Het Nationaal MS Fonds bezet met 129 duizend euro de derde plaats en de Borstkankervereniging Nederland de vierde (85.500 euro).

Het Longkankerinformatiecentrum wordt voor 96 procent gefinancierd door farmaceutische bedrijven, maar voorzitter Ernst Lammers is niet bang dat de onafhankelijkheid hierdoor wordt aangetast. “Wij voldoen aan alle regels om dat juist te voorkomen.”

Belangen
De patientenverenigingen moeten opkomen voor de belangen van zieke patienten, maar die weten in veel gevallen niet dat die clubs deels worden gefinancierd door de farmaceutische industrie. Dat is kwalijk, zeggen deskundigen in RTL Nieuws.

“Wat daar mis aan is, is dat patientenverenigingen het belang van de patient verdedigen en door dit soort sponsoring zou het beeld kunnen ontstaan dat dat niet zo is”, oordeelt hoogleraar Frits Rosendaal van het Leids Universitair Medisch Centrum.

‘Dubieus’.
De Nederlandse Vereniging van Hemofilie-Patienten (NVHP) krijgt ruim 46 duizend euro. Hier adviseerde een consultant op kosten van farmaceut Baxter over verbetering van de bedrijfsvoering.

“Zo lang je maar zorgt dat je als vereniging niet afhankelijk wordt van de farmacie is er niets aan de hand en dat bereiken we door steeds verschillende partijen te benaderen”, pareert een NVHP-woordvoerder. Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik noemt dergelijke sponsoring ‘dubieus’.

Informatie over sponsoring is in veel gevallen niet te vinden op de sites van de patientenclubs. De Nederlandse Consumenten Patienten Federatie NCPF vindt dat patientenverenigingen ‘duidelijk moeten maken wat de financiele bronnen zijn en hoe deze benut worden’.

Sanofi.
Sanofi is het bedrijf dat met 315 duizend euro de grootste bijdrage levert aan patientenverenigingen, gevolgd door Pfizer (228 duizend euro) en Astrazeneca (184 duizend euro). GSK, Novartis, Abbott en MSD sponsoren ook voor meer dan een ton.

De brancheorganisatie van de farmaceutische industrie Nefarma zegt dat met de sponsoring ‘kennis en ervaring’ over ziekten en geneesmiddelen wordt gedeeld. Daarbij ‘is in beginsel geen sprake van tegenprestaties, behalve naamsvermelding’.

bron: NU.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen