Oliebollen gezonder dan eierkoeken

Array

Gezond 2012, en geniet van uw oliebollen (met mate)
Met oudejaarsavond voor de deur is de vraag of oliebollen gezond zijn , actueel. We smikkelen er die avond vrolijk op los, want een dag later gaan we collectief lijnen. Oliebollen hebben een ongezond imago. Ze bestaan uit vet en suikers en die staan garant voor veel calorieen. Oliebollen worden gefrituurd, het kan dus bijna niet ongezonder, hoor ik u denken. Ik ga oliebollen niet aanprijzen als een gezonde versnapering, maar ze zijn wel gezonder dan bijvoorbeeld eierkoeken. Jarenlang waren de eierkoeken het symbool van afvallend Nederland en toch bevatten ze meer calorieen dan een supervette oliebol.  Een oliebol bevat namelijk 256 kcal per 100 gram en een eierkoek 287 kcal per 100 gram[i]. Ook in vergelijking  met  cake, speculaas, gevulde koek  en ontbijtkoek bevat de oliebol het minste calorieen. Dat zal wel zo zijn, maar ik kan met plezier twee oliebollen op en na één gortdroge eierkoek hoeft het van mij niet meer. Dat heeft niets met de calorieen in die producten te maken, maar alles met het zogenaamde mondgevoel. Alles weet u eet laat een bepaald gevoel in uw mond achter en dat mondgevoel bepaalt mede hoeveel u daarvan eet. Hoewel over smaak niet valt te twisten, denk ik  dat bij velen van u het mondgevoel van een sappige oliebol  op 31 december hoger scoort dan dat van een korrelige eierkoek. Eet u een oliebol of eierkoek van het zelfde gewicht, dan bevat die oliebol meer onverzadigde vet maar minder koolhydraten dan de eierkoek. Onverzadigde vetten (in een oliebol) zijn beter voor uw goede cholesterol dan koolhydraten (in de eierkoek) [ii]. Dus als u uw eigen cholesterol wilt verbeteren is een oliebol gezonder dan een eierkoek van hetzelfde gewicht. Omdat ons frituurvet geen slechte (trans)vetten meer mag bevatten en juist uit veel onverzadigd vet bestaat, zijn producten bereid in vers frituurvet gezonder dan menig koek uit de fabriek. Dus weer een punt voor de oliebol. Kijken we naar de hoeveelheid vezels dan verdient de oliebol nog een punt, want de oliebol bevat 4 maal zoveel gezonde voedingsvezels als de eierkoek.

Als u wilt afvallen, kijk dan naar het totale aantal calorieen dat u op een dag eet. Zonder weegschaal is dat soms lastig rekenen, want hoe weet u nu hoeveel oliebollen en eierkoeken in 100 gram gaan? Een oliebol weegt iets meer dan twee eierkoeken. Ook de samenstelling van uw voeding essentieel. Koolhydraten zijn een prima energiebron om de Tour de France mee te winnen, maar niet om af te vallen. Wilt u uw cholesterol verbeteren? Dan zijn onverzadigde vetten een goede keuze. In het voorbeeld van de oliebol en eierkoek zelfs gezonder dan koolhydraten. En hoe zit het dan met de appelflap? Dat is ook een kwestie van smaak, maar het mondgevoel van een appelflap vind ik superieur, helaas bevat een appelflap weer meer calorieen dan een oliebol. Wat is nu de moraal van dit verhaal?  Misschien smaken uw oliebollen nu extra lekker met deze kennis. Ik wens u een smakelijk en bovenal gezond 2012!

Dr. Frank N.R. van Berkum, Internist

Deze column verscheen eerder in De Telegraaf

Dr. Frank N.R. van Berkum, Internist

Frank van Berkum is internist en verbonden aan de ziekenhuisgroep Twente (Hengelo). In 1982 studeerde hij cum laude af aan de Erasmus Universiteit en volgde hierna de opleiding tot internist, eveneens aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam. Vanaf 1988 werkt hij als internist. Hij is in 1991 gepromoveerd tot doctor in de geneeskunde op een onderwerp betreffende botontkalking. Hij heeft als aandachtsgebied de endocrinologie en in het bijzonder overgewicht en diabetes mellitus type 2 (voorheen ouderdomssuikerziekte genaamd). Verder houdt hij zich bezig met reisgerelateerde ziekten en osteoporose.
Hij was samen met de Ziekenhuis Groep Twente oprichter van Previtas, een kliniek voor gewichtsmanagement. In december 2010 is de kliniek voor overgewicht Previtas op gegaan in Liv-advies.

In 2010 heeft hij afscheid genomen van de website www.eenkiloperweek.nl. De reden daarvoor was de commerciële koers van de beheerders van deze website. Ook kon hij zich niet vinden in de aangeprezen middeltjes en producten. Dr. Frank van Berkum heeft met geen enkele website commerciele banden. Dr. Frank van Berkum heeft geen aandelen van of een betrokkenheid in bedrijven die zich bezig houden met gezondheidszorg of de productie of vermarketting van voedingssupplementen.

Dr. Frank van Berkum is een veel gevraagde spreker en houdt lezingen door heel Nederland over overgewicht en voeding. Hij schrijft een column (iedere dinsdag in de Telegraaf te lezen) over voeding.

Wilt u meer weten over voeding en gezondheid? Ik Twitter sinds kort en beantwoord vragen over voeding en gezondheid op facebook en mijn website. Ik zou het leuk vinden als u mij volgt op twitter en reageert.

www.drfrank.nl

www.facebook.com/dokterfrankvanberkum

www.twitter.com/drfrankvanb

Recente artikelen