Brandveiligheid: in oude gebouwen compartimentering niet altijd in orde

De scheiding tussen verschillende afdelingen van zorginstellingen is lang niet altijd in orde. Dit concludeert de NOS op basis van een net voor de Kerst verschenen Rijksinspectierapport. ActiZ herkent dit beeld; met name in oudere gebouwen blijkt bij nader onderzoek de compartimentering niet altijd optimaal brandveilig te zijn. Zorgorganisaties varen waarschijnlijk teveel op vermeende externe deskundigheid van de installatie- en bouwbranche. De afgelopen jaren hebben ActiZ en haar leden hard gewerkt aan het ontwikkelen van brandveiligheidsbeleid en de organisatie ervan met onder andere BHV.

Als in een gebouw de compartimentering niet optimaal is, hoeft dit niet te betekenen dat er sprake is van een acuut onveilige situatie. Het is echter wel belangrijk dat de scheiding tussen verschillende afdelingen goed brandveilig is. Een goede compartimentering zorgt er namelijk voor dat een eventuele brand zich niet makkelijk over afdelingen kan verspreiden.

BHV
ActiZ en haar leden nemen brandveiligheid uiterst serieus en er is de afgelopen jaren hard gewerkt aan het verbeteren daarvan. Zorgorganisaties hebben specifiek beleid ontwikkeld, de organisatie met bedrijfshulpverlening BHV verder uitgewerkt en ontruimings- en zorgcontinuïteitsplannen opgesteld. Ook het contact en overleg met de brandweer in hun gebied is vaak aangehaald. Als het gaat om het naleven van wet- en regelgeving en brandvoorschriften zijn eveneens stappen vooruit gezet. Bouwkundig zijn er nog verbeterpunten, is ook de conclusie van ActiZ. Met name de doorvoer van leidingen is niet altijd brandveilig waardoor de brandcompartimentering niet op orde is. Zorgorganisaties hebben bij dit soort zaken ‘boven het systeemplafond’ waarschijnlijk teveel vertrouwd op de deskundigheid van de bouwsector en installatiebranche. ActiZ zal daar actie op ondernemen.

Acties
ActiZ zorgorganisaties willen hun clienten en medewerkers een veilige omgeving bieden. Het afgelopen jaar heeft ActiZ een model ontwikkeld en een masterclass voor integrale veiligheid. Naast veilige zorg en veilig werken is brandveiligheid een van de thema’s waar in het programma aandacht voor wordt gevraagd. In 2012 gaat ActiZ haar leden ondersteunen bij het verstevigen en borgen van integraal veiligheidsbeleid. Verder gaat ActiZ in gesprek met de bouwsector en installatiebranche om te onderzoeken hoe samen bewuster en veiliger gewerkt kan worden; vanaf de ontwerpfase tot en met de bouw en eventuele verbouw.

Ondersteunen
Met de NVBR, de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding, is ActiZ in overleg om de programma’s ‘Brandveilig leven’ en ‘Geen nood bij brand’ in de branche een breder podium te geven. Ook onderzoekt ActiZ de mogelijkheden van nieuwe innovatieve technieken om de brandveiligheid te vergroten. De afgelopen jaren heeft ActiZ haar leden zorgorganisaties ondersteund via onder andere een e-learning programma over BHV en een brandveiligheidsmatrix van TNO.

ActiZ zal het net verschenen Rijksinspectierapport gaan analyseren en daarna met een verdere reactie komen.

Bron: ActiZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen