SCEN-arts: Moeilijk, maar inspirerend

Array

Collega’s en patienten bijstaan bij euthanasie
‘De patient op zijn gemak stellen, luisteren en, als de patient afhoudend is, toch proberen door te dringen.’ Dat is de uitdaging die huisarts Voskuil ziet in zijn werk als SCEN-arts. De KNMG zoekt huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde en medisch specialisten die ook als SCEN-arts aan de slag willen.
Met de jaarlijkse stijging van euthanasiemeldingen neemt ook het beroep op SCEN-artsen toe. De KNMG zoekt samen met de SCEN-districten nieuwe collega’s. Misschien past het ook bij u om collega’s en patienten te ondersteunen in de indringende vragen aan het eind van iemands leven.

Vraag achter de vraag
Voor de SCEN-arts is iedere oproep een uitdaging om ‘de vraag achter de vraag’ helder te krijgen en dilemma’s te bespreken. ‘En als cadeau krijg ik dan ook een hele levensgeschiedenis mee van de patient. Dat is zo boeiend. Het gaat over de essentie van het leven, nooit over banaliteiten’, typeert huisarts Voskuil zijn werk als SCEN-arts.
Coach

SCEN-artsen helpen de kwaliteit van de medische besluitvorming rond het levenseinde te verbeteren. Als SCEN-arts steunt u uw collega’s in dit lastige proces. Of, zoals huisarts en SCEN-arts Van Straaten het zegt: ‘Als ik terugkijk op mijn eerste euthanasie, had ik toen wel wat coaching kunnen gebruiken. Als SCEN-arts wil ik dokters die er voor het eerst voor staan, en ook die al eerder euthanasie hebben gedaan, graag bijstaan.’

SCEN-artsen vinden het verrijkend om advies en consultaties te geven in een andere omgeving dan ze gewend zijn. De ene keer ben je bij de patient thuis, dan weer in het ziekenhuis, een verzorgings- of verpleeghuis of een hospice. Het biedt artsen de kans om eens bij een collega de praktijkvoering te bekijken, een kijkje in andermans keuken te nemen. Ook het plenair bespreken van ervaringen en nieuwe inzichten met SCEN-collega’s is inspirerend.

Praktijk SCEN-arts
Om SCEN-arts te worden moet u tenminste vijf jaar werkzaam zijn als huisarts, specialist ouderengeneeskunde of medisch specialist. U schrijft een motivatiebrief waaruit uw opstelling en betrokkenheid bij en ervaring met euthanasie en hulp bij zelfdoding blijkt. Na toetsing door een commissie volgt u een driedaagse, geaccrediteerde en kostenloze, training. Vervolgens gaat u participeren in de regionale dienstenregeling en volgt u de regionale bijeenkomsten van SCEN-artsen.

Bent u geïnteresseerd, maar wilt u eerst eens een beter beeld krijgen van het werk als SCEN-arts? Raymond Sanders, districtscoördinator SCEN bij de KNMG, kan u in contact brengen met een SCEN-collega uit uw regio.
Bron: KNMG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen