Weizmann Instituut ontwikkelt vaccin tegen Crohn, reuma en kanker

Onderzoekers van het Israelische Weizmann Instituut zijn bezig met een vaccin dat de ziekte van Crohn zou kunnen tegengaan.
De nieuwe methode zou echter ook geschikt kunnen zijn voor de bestrijding van reuma en kanker. Dit zijn allemaal auto-immuunziekten waarbij het lichaam eigen lichaamscellen en -stoffen niet herkent en aanvalt. In muizen werkt het vaccin: nooit eerder is men zo dicht bij een oplossing van het probleem gekomen.

Het vaccin houdt het immuunsysteem van het lichaam voor de gek, door het antistoffen te laten ontwikkelen tegen een bepaald enzyme, dat ten grondslag ligt aan auto-immuunziekten. Zoals zovele dingen in het lichaam zijn MMP enzymes (Matrix MetalloProteinases) nuttig, maar kunnen ze ook schade toebrengen. Dit laatste gebeurt wanneer het lichaam de enzymen niet kan beheersen en ze eigenlijk te sterk worden: ze kunnen dan kanker en andere immuunziekten door het lichaam gaan verspreiden.

Eerdere pogingen deden alsof het vaccin de natuurlijke stof is, die normaal de MMPs in bedwang houdt. Omdat het lichaam echter zo’n verfijnd systeem is, hadden deze vaccins zulke zware bijwerkingen, dat de pogingen als niet succesvol werden beschouwd. Het nieuwe vaccin doet niet alsof het de antistof is, maar zorgt er voor dat het lichaam zijn eigen antistoffen gaat aanmaken, waardoor er geen bijwerkingen van komen.

De muizen waarbij het vaccin werd ingebracht, leidden aan een muizen-variant van de ziekte van Crohn. Hierbij is er ergens in het spijsverteringsysteem een ontsteking, vaak in het darmkanaal. De symptomen van de behandelde muizen verminderden drastisch. Er moet nog veel onderzoek gedaan worden voordat de behandeling gebruikt kan worden bij mensen, maar het is een grote doorbraak, omdat het potentieel heeft om voor alle auto-immuunziekten gebruikt te worden.

 Bron: CIDI – Centrum Informatie en Documentatie Israel

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen