Winterse hooikoorts door zacht weer

Array

Volgens de landelijke allergie meldingsdienst Allergieradar is het mogelijk dat hooikoortspatienten nu al last krijgen van stuifmeel in de lucht.
Het aanhoudende zachte weer heeft er voor gezorgd dat inmiddels de eerste elzen en hazelaars al in bloei staan. Hooikoortspatienten die gevoelig zijn voor boompollen kunnen nu al klachten verwachten.

Ook de komende tien dagen blijft het zacht. En daarmee kan de de pollenconcentratie nóg verder oplopen. Op eerste kerstdag werd een pollenconcentratie gemeten van 40 elzenpollen per kubieke meter lucht. Die zijn afkomstig van zogenaamde uitheemse elzen. Dat zijn elzen die niet van oorsprong in Nederland voorkomen. Met de aanhoudend hoge temperaturen in de komende tien dagen kan de pollenconcentratie verder oplopen.De elzenpollenconcentratie kan oplopen tot wel 200 pollen per kubieke meter lucht. De inheemse elzen komen waarschijnlijk pas in de loop van januari in bloei, mits de temperaturen hoog blijven.  Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)registreerde op tweede kerstdag een pollenconcentratie van 40 elzenpollen per kubieke meter lucht. Het gaat hierbij om zogenaamde uitheemse elzen, elzen die niet van oorsprong in Nederland voorkomen. Als de omstandigheden gunstig blijven kan de elzenpollenconcentratie oplopen tot maxima van 200 pollen per kubieke meter lucht. De inheemse elzen komen waarschijnlijk pas in de loop van januari in bloei, mits de temperaturen hoog blijven.

Naast de elzen zijn de afgelopen dagen ook de eerste hazelaarstruiken al in bloei gekomen. Dat blijkt ondermeer uit waarnemingen die via www.natuurkalender.nl zijn binnen gekomen. De hazelaar produceert net als de els pollen die matig allergeen zijn. De pollenconcentratie van hazelaar ligt altijd veel lager dan die van de els. Tot nu toe zijn er dan ook nog geen hazelaarpollen door het LUMC in de pollenval aangetroffen.

Allergieradar.nl biedt hooikoortspatienten de mogelijkheid om meer grip te krijgen op het klachtenverloop. Om de hooikoortsverwachting te verbeteren vragen onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum en Wageningen University aan hooikoortspatienten om hun dagelijkse klachtenniveau door te geven op Allergieradar.nl. Naast dat met de meldingen een landelijk beeld ontstaat van het verloop van het hooikoortsseizoen biedt Allergieradar.nl de mogelijkheid om de eigen klachten te koppelen aan de dagelijkse pollentellingen. Hiermee krijgt men meer inzicht in welke hoeveelheid pollen welke klachten veroorzaken en kan men beter bepalen hoe de klachten te voorkomen of verminderen zijn.

Bron: Natuurbericht

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen