Veranderingen op 1 januari 2012

In 2012 worden verschillende veranderingen van kracht waar veel mensen mee te maken krijgen. Zo verandert de bijvoorbeeld de kinderopvangtoeslag, wordt de basiszorgverzekering soberder.

Veranderingen in de zorg
De externe link: vergoedingen uit de ziektekostenverzekering veranderen. Zo moeten verzekerden vanaf 18 jaar voortaan de eerste 20 fysiotherapiebehandelingen zelf betalen. Ook gaan maagzuurremmers uit het basispakket, behalve voor patienten die maagzuurremmers chronisch gebruiken en voor maagzuurremmers in injectievorm. Dit zijn enkele voorbeelden.

Toeslagen
Mensen met een laag inkomen kunnen van de overheid een bijdrage krijgen in de kosten van de huur, de kinderen of de zorgverzekering. In 2012 zijn deze toeslagen als volgt veranderd.

  • Kindgebonden budget
    Het kindgebonden budget voor mensen met 1 of 2 kinderen heeft, gaat iets omhoog. Voor het 1e kind maximaal €1.017 per jaar. Voor het 2e kind maximaal €461 per jaar. Hoeveel het precies is, hangt af van het gezinsinkomen.
  • Zorgtoeslag
    De maximale inkomensgrens voor zorgtoeslag is verlaagd. Alleenstaanden krijgen geen zorgtoeslag meer als het inkomen hoger is dan €35.059. Voor partners is dat €51.691.

De belastingdienst heeft een overzicht van externe link: alle veranderingen in de toeslagen in 2012.

Bijstand en uitkeringen
Uitkeringen als de AOW, ANW, WW, WIA, WAO en Wajong gaan omhoog
. De verhogingen hangen samen met de stijging van het wettelijk minimumloon.
Ook de bijstand en uitkeringen voor oudere werkloze werknemers (IOAW) en oudere voormalige zelfstandigen (IOAZ) stijgen.

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen