Oogziekenhuis mag fouten maken

Array

Oogziekenhuis RotterdamFouten bij een oogoperaties verdoezelen is niet langer mogelijk in het Oogziekenhuis Rotterdam. Fouten maken is goed en daarmee is het ziekenhuis pionier op het gebied van error management, zeker in de medische wereld. Natuurlijk moet je wel praten over je fouten en er met zijn allen lering uit trekken.

Door meer openheid over medische missers probeert het Oogziekenhuis fouten terug te dringen. Een van de manieren om dat voor elkaar te krijgen is het uitvoeren van live-operaties. De oogingrepen in het ziekenhuis zijn door familie en vrienden live te volgen in de wachtkamer. Als een operatie niet slaagt, hebben familieleden dat al gezien voordat de arts het ze komt vertellen, aldus directuer Frans Hiddema. “En toch hebben we nog nooit een claim gekregen.”

Er wordt dus niet meer geheimzinnig gedaan over fouten. Hiddema: “We stimuleren artsen en verpleegkundigen juist om al hun fouten en foutjes te melden. En sinds we dat doen is het aantal foutmeldingen enorm gestegen. Wekelijks zitten artsen en verpleegkundigen om de tafel om alle fouten door te nemen en ervan te leren.”een cultuuropmslag die lijkt te werken. Begin jaren negentig stond het Oogziekenhuis Rotterdam matig aangeschreven, nu staat het bovenaan in landelijke patienttevredenheidslijstjes. En het aantal verwisselingen tussen linker- en rechteroog bij operaties is van vijf, zes per jaar gedaald tot nul of een. Overigens altijd zonder fatale gevolgen.

Bron: Intermediair & ABVAKABO FNV

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen