Tandartsen onwetend over bloedingsrisico patiënten

Het gebruik van antistollingsmiddelen is de laatste jaren sterk toegenomen. Dit roept vragen op over het wel of niet stoppen van deze medicatie tijdens invasieve ingrepen. Ook tandartsen worstelen met dit dilemma en zijn zich niet altijd bewust van de risico’s die hun patienten lopen, zo beschrijven Denise van Diermen (ACTA) en collega’s in Journal of the American Dental Association (2011;142:1376-82).

De auteurs voerden een online-vragenlijstonderzoek uit naar de aandacht voor en kennis over het gebruik van antistollingsmiddelen. Van de 1442 benaderde tandartsen vulden er 487 de vragenlijst in.

Hoewel 94% van de ondervraagden een anamnese afnam, wist 42% van de tandartsen niet welke patienten antitrombotische middelen gebruikten. Ook kende 53% de ‘international normalised ratio’ (INR) – een internationale maat voor de stolbaarheid van bloed – niet. Twijfel over het aanpassen van de medicatie was er vooral bij grotere ingrepen, omdat een tandarts een bloeding tijdens kleine behandelingen zelf kan verhelpen.

Bij extractie van meer dan 4 tanden raadpleegden zij doorgaans een specialist. 66% gaf toe niet te weten wat het risico was voor hun patient als deze tijdelijk stopte met de antistolling en het is dan ook niet verrassend dat bijna alle tandartsen aangaven behoefte te hebben aan een duidelijke richtlijn. Zij vielen nu voornamelijk terug op kennis uit hun opleiding van soms wel 20 jaar geleden. Ook haalden ze informatie uit wetenschappelijke publicaties. Dit onderwerp is slechts mondjesmaat beschreven en adviezen zijn niet eenduidig.

Tandartsen schatten de consequenties van een bloeding groter in dan die van een bloedprop; richtlijnen zullen hierover duidelijkheid kunnen geven. Internationale richtlijnen zijn beschikbaar en Van Diermen et al. pleiten dan ook voor het overnemen en aanpassen hiervan naar Nederlandse standaarden. Ook zijn ze zélf van plan richtlijnen te schrijven.

Bron: NTvG /http://www.ntvg.nl/publicatie/tandartsen-onwetend-over-bloedingsrisico-pati%C3%ABnten/volledig

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen