EHealth verandert medisch-specialistische zorg en wordt zichtbaar

Array

Raad voor de Volksgezondheid & Zorg
Dit nieuwsbericht hoort bij het advies Medisch-specialistische zorg in 20/20

“Dat eHealth de medisch-specialistische zorg verandert, wordt nu al zichtbaar”
De Raad voor de Volksgezondheid & Zorg (RVZ) heeft onlangs een achtergrondstudie gepubliceerd over de inzet van eHealth voor medisch-specialistische zorg. Het doel van de studie was proberen los te denken van de bakstenen. Als je vanaf nul zou beginnen, hoe zou je dan met behulp van eHealth de ziekenhuiszorg inrichten? Zorg voor innoveren sprak met Denise van der Klauw, één van de auteurs.

Het afgelopen jaar zijn er veel eHealth toepassingen gepresenteerd. Deze “nieuwe” vorm van zorg lijkt steeds belangrijker te worden. Dat vraagt ons na te denken over de rol die deze toepassingen gaan innemen in de verschillende zorgsectoren. Reden voor de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg om voor het advies `Medisch Specialistische zorg in 20/20′ een achtergrondstudie te laten uitvoeren naar de rol van eHealth en gezondheid 2.0 in het veranderend ziekenhuislandschap.

We worden er beter van
Na haar achtergrondstudie is Van der Klauw overtuigd van de voordelen van eHealth. “Er zijn al voorbeelden te noemen waar het gebruik van eHealth heeft gezorgd voor kostenbesparing. Ook voor het steeds maar groter wordende arbeidstekort kunnen de toepassingen een oplossing bieden. Daarnaast bespaart het de grote groep chronisch zieken in ons land vele wandelingen door de ziekenhuisgangen.”

Innovaties
Een goed voorbeeld van eHealth vindt Van der Klauw het project e-cardiocare. Met deze innovatie krijgen hartpatienten thuis een persoonlijk gezondheidskanaal op de tv, dat communiceert met meetapparatuur in het ziekenhuis. Bloeddruk, gewicht en hartslag zijn zo dagelijks te meten en door te sturen naar de behandelend verpleegkundige of specialist. Patienten hoeven niet meer langs voor controle. Afwijkingen in de vitale waarden worden direct gesignaleerd, zodat de zorgverlener kan ingrijpen. Dat voorkomt spoedopnames en scheelt ligdagen.
Substitutie Met al deze goede berichten rijst ook de vraag op waar de valkuilen liggen. De grootste valkuil voor eHealth is volgens Van der Klauw dat het niet wordt gebruikt als substitutie van reguliere zorg. “eHealth moet geen extraatje worden. Dan is er een extra belasting voor patient en zorgverlener. Het gaat wezenlijke onderdelen van het zorgtraject vervangen. En dan daar waar het de zorg verbetert.”

Achtergrondstudie
In de achtergrondstudie staan drie zorgfuncties centraal: Toegang tot zorgdiensten, Diagnose en Behandeling, nazorg en monitoring. Zestien goede voorbeelden laten zien dat deze functies zich verplaatsen naar de digitale wereld. Ook ziet Van der Klauw een aantal ontwikkelingen voor het medisch-specialistisch landschap van 2015, zoals meer zorg bij patienten thuis en in gezondheidscentra in de buurt. De achtergrondstudie De rol van eHealth en gezondheid 2.0 in het veranderend ziekenhuislandschap is onderdeel van het RVZ advies Medisch specialistische zorg in 20/20 . U kunt deze achtergrondstudie hier downloaden.

Denise van der Klauw was tot juli 2011 als adviseur werkzaam bij de RVZ. Inmiddels werkt zij als onderzoeker bij TNO op het gebied van duurzame arbeidsproductiviteit in de gezondheidszorg. De achtergrondstudie is geschreven in samenwerking met Chris Flim (NVEH)

Contactpersoon
Drs. P. (Pieter) Vos

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen