NZa kort verloskundige zorg met 2 miljoen

Array

De budgetten van de verloskundigen zijn met 2 miljoen overschreden. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) voert daarom op aanwijzing van de minister een korting door van 1,16 procent over alle eerstelijns verloskundige tarieven.
Dat heeft de NZa eind december bekend gemaakt. Daarnaast zijn de eerstelijns geboortecentra zijn toegevoegd aan de beleidsregel verloskundige zorg. Deze worden tot eind 2011 bekostigd via de zogenaamde innovatieregeling. Voor een aantal geboortecentra is die regeling op 1 januari gestopt. Om te zorgen dat eerstelijns geboortecentra bekostigd blijven heeft VWS de NZa gevraagd hoe dit op korte termijn mogelijk is.

Opslag
De NZa heeft als tijdelijke oplossing een maximum tarief van 494,25 euro als opslag op de verloskundige tarieven vastgesteld. De opslag kan door zowel eerstelijns verloskundigen als andere aanbieders, zoals kraamzorginstanties, in rekening worden gebracht. Dit op voorwaarde dat er een overeenkomst is tussen de zorgaanbieder en de zorgverzekeraar. Het tarief sluit aan bij de hoogte van de tarieven die tijdens de innovatieperiode tot stand zijn gekomen. Een eerstelijns geboortecentrum dat aan een ziekenhuis is gekoppeld zorgt voor minder verwijzingen naar de tweede lijn. Hierdoor worden kosten bespaard en de kwaliteit geborgd.

Bron: Kraam Support

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen