Verbod op verkoop van nicotinehoudende E-sigaretten

Array

De elektronische sigaret wordt uit de handel genomen. Het ministerie merkt de e-sigaret aan als medicijn. In de toekomst mag de tabaksvervanger weer verkocht worden als er een handelsvergunning van het College Beoordeling Geneesmiddelen (CBG) is. Dat meldt het Nederlands Dagblad. Omdat de nicotine via een inhalator wordt toegediend en er ‘een kalmerend of opwekkend’ effect optreedt, merkt het ministerie het aan als medicijn. Middels een kamerstuk van minister Schippers van 23 december 2011 en een officiele publicatie via de overheidspublicatiesite, is er een verbod ingesteld op de verkoop via winkels en online per direct op de verkoop van nicotinehoudende E-sigaretten. Kort na de introductie in 2008 gaf de wereldgezondheidsorganisatie WHO aan dat de elektronische sigaret niet bewezen werkzaam of veilig was.
E-sigaretten zonder nicotinevullingen mogen nog wel gewoon verkocht worden, omdat deze niet onder de Geneesmiddelenwet vallen, maar onder de Warenwet.

Bron: Nederlands Dagblad

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

2 thoughts on "Verbod op verkoop van nicotinehoudende E-sigaretten"

  1. Toch wel grappig eigenlijk, een gewone tabaks sigaret bevat ook nicotine en geeft mij ook een kalmerend en opwekkend effect,
    toch kan ik deze overal vrij en zonder problemen overal kopen.
    Dit wordt niet door de minister verboden en dat zal ook wel nooit verboden worden.

    Ik betaal er dan wel een schofterige hoge accijns op,
    maar ik mag het gebruiken zoveel en zo vaak ik zelf wil.

    Maar owee als ik een gezonder alternatief gebruik, dan is ineens het hek van de dam, dan is het ineens schadelijk voor mijn gezondheid omdat het alleen PG (PolyGlycol), water, een smaakje en iets nicotine bevat.

    Maar ik betaal er wel 19% btw voor , maar geen schoftierige hoge accijnzen en omdat er geen verbranding plaats vindt, kan men het niet klassificeren als een tabaks artikel,
    dus maken we er een medicijn van, dan kunnen we het over een poosje ineens zomaar terug laten komen en er alsnog, schofterige hoge accijnzen overheen knallen.

    Want daar draait het om, niet omdat er nicotine inzit, maar omdat men er geen accijnzen overheen kan zetten, niet in de vorm zoals ze nu gemakkt worden.

    Als jullie precies willen weten waar het omdraait en hoe de vork in de steel zit, misschien om je artikel echt compleet te maken,

    doe dan eens een bezoekje aan http://www.stelda.nl
    Stichting Electrisch Dampen Nederland.

    Mijn Blogs kun je hier lezen… dan weet je in elk geval mijn mening.
    http://www.stelda.nl/index.php?option=com_idoblog&view=idoblog&Itemid=157

    Quote Camikease’s Blog:
    ” Bedankt Mevr. Schippers,
    we hebben met z’n allen een klote kerst gehad, dank zij U.
    Ik ben “blij” dat iemand gaat bepalen wat er voor mij goed ZOU zijn in het belang van de schatkist.

    Ik ben er nog veel “blijer” om dat u gaat bepalen dat ik de terug stap moet gaan maken naar normale tabak of nog erger,
    die chemische troep moet gaan eten/gebruiken, waar U blijkbaar
    belangen in heeft, anders zou U het niet in uw hoofd halen om
    een gezonder alternatief op Roken uit de ether te halen. ”

    Met vriendelijke groet,
    Camikease

  2. een foutje is erin geslopen PG (PolyGlycol)
    moet zijn PG (Propyleenglycol)
    is een grof foutje, ijn excusses

Comments are closed.

Recente artikelen