IC-patiënten komen terug op nazorgpoli VUmc

Array

Foto: Mark van den Brink

Lian Duijn: ‘De nazorgpoli helpt patienten bij het verwerken van de IC-periode’
Het enorme succes van de terugkomdag voor IC-patienten in 2007 was voor IC volwassenen aanleiding om te starten met de nazorgpoli. Lian Duijn, leidinggevende, en Jolanda Krull, IC-verpleegkundige, vertellen over de totstandkoming van deze poli.

“Normaal gesproken zien wij onze patienten nooit meer terug. Omdat we toch wilden weten hoe het met hen gaat, hebben we in juni 2007 een speciale terugkomdag voor patienten georganiseerd. Hierop kwamen zoveel mensen af die terug wilden kijken op hun IC-opname, dat we meer wilden doen. Zo is het idee van de nazorgpoli geboren”, vertelt Jolanda Krull.

De nazorgpoli is in maart van dit jaar daadwerkelijk gestart. Lian Duijn: “Het doel van de nazorgpoli is tweeledig. Op de eerste plaats kan de patient zijn verhaal kwijt en heeft hij de mogelijkheid om vragen over deze periode te stellen. Op de tweede plaats horen wij hoe de patient zijn verblijf bij ons heeft ervaren en hoe het nu met is. Dit kunnen wij gebruiken om onze zorg te verbeteren.”

Verwerken
Elke tweede en vierde donderdag van de maand kunnen patienten bij de IC Volwassenen terecht om hun verhaal te vertellen. Krull legt uit dat niet iedere patient in aanmerking komt voor de nazorgpoli: “Wij hebben gekozen om alleen die patienten uit te nodigen die zeven dagen of langer op onze afdeling zijn geweest, en die nu minimaal een maand uit het ziekenhuis zijn. Zij hebben allemaal een uitnodiging gekregen en daarnaast een enquête met vragen over de huidige kwaliteit van leven, vragen over dromen en een PTSS vragenlijst (post traumatisch stress syndroom). Wij raden de patient aan om een partner of familielid mee te nemen naar de nazorgpoli omdat zij de IC-periode vaak heel anders hebben ervaren.” De nazorgpoli bestaat, naast een gesprek met de intensivist en met de IC-verpleegkundige, uit een rondleiding over de IC, als de patient en zijn familie dit op prijs stellen.

Een aantal andere ziekenhuizen heeft ook een nazorgpoli. Het verschil met deze poli’s is dat de nazorgpoli in VUmc geen verwijsfunctie heeft. Duijn: “Wij sturen na afloop alleen een brief naar de huisarts, waarin we eventuele IC-gerelateerde problemen signaleren en mogelijk advies hierover geven. De patient kan dan samen met de huisarts bepalen wat de vervolgstappen moeten zijn.”

Een aantal patienten is inmiddels ingegaan op de uitnodiging, maar het is nu nog te vroeg om de eerste conclusies te trekken. Krull: “De mensen die geweest zijn, zijn in ieder geval erg enthousiast. Ons streven is om met minimaal twintig patienten een gesprek te hebben gevoerd. Daarna zullen wij gaan evalueren.” De verwachting is dat in oktober de evaluatie afgerond zal zijn.

Bron: Nieuwsbank.nl/Tracer

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen