Vergoeding euthanatica (bijna) rond

Array

Bericht van KNMP Geneesmiddel Informatie Centrum
Het afgelopen jaren heeft de KNMP in samenwerking met de KNMG bij VWS gepleit voor vergoeding van de middelen die bij euthanasie worden gebruikt, zodat nabestaanden niet meer met de rekening hoeven te worden geconfronteerd.

Dit heeft ertoe geleid dat per 1 januari 2012 de volgende coma-inductoren die worden gebruikt bij euthanasie en alle spierrelaxantia in het GVS zijn opgenomen:
Rocuronium
Cisatracurium
Mivacurium
Propofol
Etomidaat

Het perifere spierrelaxans atracurium is abusievelijk niet meegenomen.
Tracrium® was al opgenomen in het GVS en wordt/werd vergoed, het generieke product wordt vanaf februari 2012 vergoed.

Helaas kwam het bericht over opname in het GVS pas binnen ruim na de sluitingsdatum voor wijzigingen in de G-Standaard van januari 2012. U kunt deze wijzigingen zelf invoeren in het apotheeksysteem, de gegevens kunt u terugvinden in de taxe-brief van Z-Index, verstuurd eind december 2011.

Thiopental wordt op dit moment nog niet vergoed omdat er op dit moment geen geregistreerd handelsproduct op de markt is. Dit betekent dat thiopentalampullen niet via het normale weg besteld kunnen worden. Informatie over de bestelwijze van thiopentalampullen is te vinden op KNMP-site.

Naar verwachting zullen thiopentalampullen op zijn vroegst begin tweede helft van 2012 zijn geregistreerd, na registratie zullen ze worden vergoed.

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen