Succesvolle werving van toptalenten en sibsidies

Met de benoeming van drie internationale toponderzoekers op het gebied van veroudering heeft het European Research Institute on the Biology of Ageing (ERIBA) van het Universitair Medisch Centrum Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen zijn selectie van topwetenschappers bijna rond.

Ook werd in de afgelopen maanden door ERIBA-onderzoekers in totaal €5 miljoen aan subsidie verworven. Hiermee gaan zij fundamenteel onderzoek doen naar verouderingsprocessen en de ziekten die daarmee gepaard gaan.

Een gezamenlijke studie van UMCG en Mayo Clinic, waarbij een vertragingstactiek werd aangetoond tegen leeftijdsgebonden ziekten, is recent door vakblad Science uitgeroepen tot een van de tien grootste wetenschappelijke doorbraken van 2011.

De drie aangestelde toponderzoekers zijn de Russische bioinformaticus Victor Guryev, de Russische moleculair bioloog Eugene Berezikov en de Duitse celbioloog Christian Riedel.  Guryev en Berezikov, beide afkomstig van het Hubrecht Instituut, doen onderzoek naar respectievelijk next generation sequencing data-analyse en stamcelonderzoek en regeneratie bij een nieuw modelorganisme, de Macrostomum lignano platworm.

Riedel, afkomstig van Harvard Medical School, doet onderzoek naar de moleculaire mechanismen van levensduurverlenging. In totaal zijn nu negen toponderzoekers met hun onderzoeksgroepen aangesteld bij ERIBA. Naast Guryev, Berezikov en Riedel werden vorig jaar biomedicus Michael Chang en celbioloog Floris Foijer gerekruteerd en eerder ook stamcelbioloog Gerald de Haan, medisch genetica Ellen Nollen, biologe Liesbeth Veenhoff en verouderingsbioloog – en wetenschappelijk directeur van ERIBA – Peter Lansdorp. De onderzoekers zullen naar verwachting in het voorjaar hun intrek nemen in het ERIBA-gebouw dat in ontwikkeling is.

In de afgelopen maanden verwierven ERIBA-onderzoekers in totaal voor €5 miljoen euro aan subsidie, waaronder €1,5 miljoen van de European Research Council (ERC) voor een Starting Independent Researcher Grant voor Ellen Nollen en nog eens €2,5 miljoen van ERC voor een Advanced Investigator Grant voor Peter Lansdorp en €1 miljoen van het Fonds Economische Structuurversterking (FES) voor stamcel-onderzoek. Samen met DSM gaat het UMCG onderzoek doen naar de rol van vitaminen bij veroudering.

Een gezamenlijke studie van Mayo Clinic en UMCG is onlangs door vakblad Science uitgeroepen tot een van de tien grootste wetenschappelijke doorbraken van 2011.

Deze publicatie is een eerste tastbaar resultaat van het samenwerkingsverband dat Mayo Clinic en UMCG zijn aangegaan in hun onderzoek naar veroudering. Het gaat hierbij om een studie waarbij een vertragingstactiek werd aangetoond tegen leeftijdsgebonden ziekten. Het wetenschappelijk magazine Nature publiceerde de studie op 3 november. Meer informatie over deze publicatie is te vinden via de link onderaan deze pagina.

Meer informatie over de tien grootste wetenschappelijke doorbraken van 2011 volgens  Science is te vinden op de tweede link onderaan deze pagina.

Het UMCG bouwt aan de toekomst van gezondheid, waarbij de focus ligt op Healthy Ageing: gezond en actief ouder worden. Gezond ouder worden duurt een leven lang en begint al bij de conceptie: ouders die hun genen doorgeven en dus ook hun eventuele risico’s en kansen voor een gezonde levensloop of het ontstaan van ziekte later in het leven. Levensstijl, voedingspatroon en omgevingsfactoren beïnvloeden de ontwikkeling van gezondheid. Maar over de invloed van deze factoren en hoe ze zich tot elkaar verhouden, is nieuwe kennis nodig. Die kennis vergaart het UMCG onder andere met het longitudinale bevolkingsonderzoek LifeLines en het researchinstituut ERIBA waar  wetenschappers fundamenteel onderzoek doen naar verouderingsprocessen. Daarbij werkt het UMCG samen met de Rijksuniversiteit Groningen, hogescholen, overheden en bedrijfsleven in het Healthy Ageing Network Northern Nederlands (HANNN) om van Noord-Nederland een Europese topregio te maken op het gebied van gezond ouder worden.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen