Klein risico op hartstilstand bij marathon

Als een loper tijdens een marathon overlijdt ten gevolge van een hartstilstand is dat vaak groot nieuws. Veel mensen denken dan ook dat lange afstanden lopen een gevaarlijke sport is.

Toch is de kans dat je hart stopt tijdens een halve of hele marathon heel klein. Dat meldt The New England Journal of Medicine.

Aaron Baggish, cardioloog bij de Boston Marathon, analyseerde gegevens van deelnemers aan halve en hele  marathon tussen 1 januari 2000 en 31 mei 2010. In die 10 jaar liepen er bijna 11 miljoen mensen zo’n lange afstand. Van deze lopers kregen er 59 een hartstilstand, dat wil zeggen 1 op de 184.000.

Bij deelnemers aan een hele marathon (42 kilometer en 195 meter) kwam vaker een hartstilstand voor dan bij de halve marathon, namelijk 40 tegenover 19. In 86 procent van de gevallen ging het om een mannelijke hardloper. De hartstilstanden kwamen het vaakst voor in het laatste kwart van de loop.

Lager
Van de 59 hartstilstanden waren er 42 fataal. Dit sterftecijfer is lager dan bij hartproblemen die zich thuis of op een afgelegen plek voordoen. Volgens Baggish is de overlevingskans tijdens een loopevenement groter omdat daar medische hulp en omstanders aanwezig zijn die reanimatie kunnen toepassen.

Baggish had van 31 van de 59 patienten voldoende medische informatie om de oorzaak van hun hartstilstand te achterhalen. Een abnormaal verdikte hartspier . was meestal de doodsoorzaak. Bij degenen die de hartstilstand overleefden was een hartziekte vaak het probleem.

“Het lijkt of het aantal mensen dat overlijdt tijdens het hardlopen toeneemt, maar het aantal overledenen is alleen maar gestegen omdat er steeds meer lopers zijn. Lange afstanden lopen is een gezonde sport..Hardlopen beschermt je  echter niet helemaal tegen hart- en vaatziekten. Iedereen die begint met lange afstanden lopen zou zijn eventuele risico’s moeten bespreken met de huisarts”, aldus Baggish.

bron: Nu nl

 

 

 

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen