Nederlanders met zieke kinderen minder snel naar huisarts dan andere Europeanen

Array

1 op 20 moeders belt dokter bij ziek kind
Nederlandse moeders nemen bij ziekte van hun kind in slechts 5% van de gevallen contact op met de huisarts. In andere Europese landen grijpen ouders veel sneller naar de telefoon. Dit blijkt uit een onafhankelijk onderzoek van Kaz Europe onder moeders in Frankrijk, Duitsland, Het Verenigd Koninkrijk en Nederland.  Ook blijkt dat Nederlandse moeders hun kind bij ziekte minder vaak thuis houden en minder snel medicijnen of extra drinken geven.


Volgens Kaz Europe, fabrikant van Braun thermometers, is het meten van de temperatuur meestal het eerste dat Europese moeders doen wanneer hun kind ziek is (gemiddeld 59%). Het verschilt echter per land wat ze daarna doen. In Nederland neemt minder dan vijf procent van de moeders met een ziek kind contact op met de huisarts. Daarmee verschillen moeders in Nederland in hoge mate van die in Frankrijk , waar maar liefst 44 procent van de moeders de huisarts belt in zo’n geval. In Het Verenigd Koninkrijk geeft meer dan de helft van de moeders haar zieke kind een pijnstiller, tegenover ongeveer een tiende van de Nederlandse moeders. En meer dan de helft van de Britse en Duitse moeders zorgt ervoor dat haar kind veel vocht binnenkrijgt wanneer het ziek is, tegenover ongeveer een kwart van de Nederlandse vrouwen.

 

Bijna alle huishoudens in Europa hebben een thermometer in huis, de mate van het gebruik ervan verschilt echter sterk per land. Zo maakt ongeveer 20 procent van de Nederlandse moeders altijd gebruik van een thermometer wanneer hun kind of zijzelf ziek zijn, tegenover 30 procent van de Franse en bijna 40 procent van de Duitse moeders.  Dit terwijl 60 % van de Nederlandse huishoudens zelfs over minimaal twee thermometers beschikt. Bijna veertig procent van de moeders geeft aan dat ze de nauwkeurigheid bij het opnemen van de temperatuur belangrijk vindt. Het oor is daarbij de enige plek die in alle landen populair is .

 

Oormeting: de meest populaire manier van temperaturen
Emanuela D’Aloisio, Brand Manager Healthcare bij Kaz Europe SA: “Oormeting is de meest betrouwbare manier van temperaturen omdat het trommelvlies gebruik maakt van dezelfde bloedtoevoer als het hersendeel dat de temperatuur van het lichaam regelt. Daardoor komt de temperatuur in het oor altijd perfect overeen met de lichaamstemperatuur.”

De Braun ThermoScan® IRT 4520 is door artsen in Europa uitgeroepen tot de beste oorthermometer. Dit blijkt uit een onderzoek van marktonderzoekbureau GFK  Frankrijk onder artsen en kinderartsen in Frankrijk, Duitsland en Het Verenigd Koninkrijk. In tegenstelling tot andere oorthermometers beschikt de thermometer van Braun over een gepatenteerde voorverwarmde tip waardoor er geen sprake is van een koelend effect op het oorkanaal . Hierdoor komt de temperatuur van de thermometer dichtbij die van het menselijk lichaam en dit verbetert de nauwkeurigheid van het apparaat. “Er zijn veel verschillen tussen Europese moeders, maar ze zijn het er allemaal over eens dat nauwkeurigheid belangrijk is als het gaat om het meten van de temperatuur van hun kinderen. De Braun ThermoScan® IRT 4520 garandeert deze nauwkeurigheid”, aldus Emanuela D’Aloisio.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen