Strooihaarden lokaliseren met FDG-PET-scan

Array

Bij patienten met een levensbedreigende bacteriele infectie van de bloedbaan (sepsis) door Gram-positieve bacterien is bekend dat zogenaamde strooi(infectie)haarden kunnen ontstaan. De kans hierop neemt toe indien pas enkele dagen na het ontstaan van de infectie wordt gestart met antibiotica. Eenderde van de strooihaarden heeft geen symptomen die de exacte locatie ervan prijs geven. Fidel Vos onderzocht of een FDG-PET-scan deze strooihaarden wél kan aantonen. Bij 115 patienten is binnen twee weken na opname een FDG-PET-scan gemaakt. Deze aanpak werd vergeleken met een groep van 230 patienten bij wie niet zo’n scan is gemaakt. Vos vond inderdaad meer strooihaarden bij de gescande patienten. De behandeling van deze  patienten werd aangepast als er sprake bleek van een strooihaard. Hierdoor zijn er minder patienten na ontslag teruggezien vanwege het opvlammen van de infectie én overleden er minder patienten door de infectie. Ook het kostenaspect is onderzocht en bleek gunstig uit te pakken.

Biografie
Fidel Vos (Voorburg 1969) studeerde Geneeskunde in Leiden. Na buitenlandse stages in Malawi en Suriname, startte hij zijn opleiding tot internist. Hij rondde deze opleiding af in Nijmegen, waar hij zich vervolgens specialiseerde tot infectiolooog. In 2005 begon hij met zijn promotieonderzoek op de afdelingen Nucleaire Geneeskunde en Algemeen Interne Geneeskunde van het UMC St Radboud, binnen het onderzoeksinstituut Nijmegen Institute for Infection, Inflammation and Immunity (N4i). Fidel Vos werkt nu als internist in de Sint Maartenskliniek in Nijmegen en doet poli in het UMC St Radboud.

Datumdonderdag 19 januari 2012Tijd15:30  LocatieAcademiezaal Aula, Comeniuslaan 2FaculteitFaculteit der Medische WetenschappenPromovendusde heer drs. F.J. VosPromotorsprof. dr. W.J.G. Oyen, prof. dr. B.J. KullbergCopromotorsdr. C.P. Bleeker-RoversTitel promotieClinical impact of FDG-PET/CT on the treatment of infectionBeschrijving

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen