Tandartsen duurder dan vergoeding zorgverzekeraar

Array

Zorgverzekeraars vergoeden in veel gevallen niet meer de volledige behandeling van een tandarts. 95 procent van de tandartsen vraagt meer voor een kroon dan door de zorgverzekering gemiddeld wordt vergoed. 87 procent van de tandartsen rekent meer voor een vulling. Door de hoge tarieven van de tandartsen en lage vergoedingen van de zorgverzekeraars moet de consument het verschil bijbetalen.” Dat maakt de onafhankelijke vergelijker www.verzekeringssite.nl vanavond bekend in Kassa.

Tandartsen bepalen sinds 1 januari het tarief van een behandeling zelf. Dit tarief hebben ze pas heel recent bekend gemaakt. Veel zorgverzekeraars vergoeden dit jaar maximaal het tarief wat door hen zelf is vastgesteld.” Consumenten moeten hierdoor bijbetalen, terwijl ze juist goed verzekerd dachten te zijn. De consument kan niet meer van zorgverzekering wisselen en is daarmee de klos,” aldus Erik Hordijk. Verzekeringssite.nl roept tandartsen en zorgverzekeraars op om aan de tafel te gaan zitten om te zorgen dat de consument niet de dupe wordt.

Vulling
Verzekeringssite.nl heeft de tarieven van 200 tandartsen en de vastgestelde tarieven van 20 zorgverzekeraars, waaronder Zilveren Kruis Achmea, VGZ, CZ en Menzis geanalyseerd. Deze verzekeraars vergoeden het vastgestelde maximale bedrag per behandeling. Gemiddeld vergoeden deze zorgverzekeraars € 38,74 euro voor een éénvlaksvulling. 87% van de tandartsen vraagt meer voor een éénvlaksvulling dan de zorgverzekeraars gemiddeld vergoeden.

Vulling

87 %

van de tandartsen zijn duurder dan gemiddeld tarief zorgverzekeraars

37 %

van de tandartsen zijn 20% duurder dan gemiddeld tarief zorgverzekeraars

13 %

van de tandartsen zijn 40% duurder dan gemiddeld tarief zorgverzekeraars

 

Goedkoopste tandarts: € 26,25

Duurste tandarts: € 82,45

Gemiddeld tarief  tandarts: € 45,89

Gemiddelde vergoeding verzekeraars € 38,74
Kroon
Gemiddeld vergoeden de zorgverzekeraars 236,85 euro* voor een kroon. 95 procent van de tandartsen vraagt meer voor een kroon dan de zorgverzekeraars aan hun klanten vergoeden.

Kroon

95 %

van de tandartsen zijn duurder dan gemiddeld tarief zorgverzekeraars

25 %

van de tandartsen zijn 20% duurder dan gemiddeld tarief zorgverzekeraars

4 %

van de tandartsen zijn 40% duurder dan gemiddeld tarief zorgverzekeraars

 

Goedkoopste tandarts: € 168,25

Duurste tandarts: € 349,00

Gemiddeld tarief  tandarts: € 266,85

Gemiddelde vergoeding verzekeraars € 236,85

De duurste tandarts vraagt 349 euro voor een kroon. Zorgverzekeraar Menzis geeft de laagste vergoeding voor een kroon, namelijk 160 euro. Dit betekent dat een klant van Menzis die naar een ongecontracteerde tandarts gaat 189 euro zelf moet betalen voor zijn of haar kroon.

 

* Tarief zonder techniek- en materiaalkosten.

Bron: Over Verzekeringssite.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen