Nieuwe orgel in kapel JBZ in gebruik genomen

Array

Op 15 januari jl. is het nieuwe orgel van de kapel in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in gebruik genomen. Dit gebeurde tijdens een besloten concert georganiseerd door de Stichting Vrienden van de Kapel. Daarbij waren veel gulle gevers aanwezig die de bouw van de kapel mogelijk hebben gemaakt. Tijdens het concert werd onder meer een nieuwe compositie van organist Jacques van den Dool ten gehore gebracht.

Het orgel is gebouwd door de Bossche orgelbouwer Pels & Van Leeuwen speciaal voor de nieuwe kapel van het ziekenhuis. Een officiele presentatie van het orgel voor een breder publiek vindt plaats tijdens een tweede concert, dat voorlopg gepland staat voor april/mei van dit jaar.

Organist Jacques van den Dool, componeerde voor het nieuwe orgel een werk voor orgel, fluit, viool en cello. Samen met Harrie van Oirschot, fluit, Marieke Keeser, viool, en Alex Geller, cello, voerde hij dit werk uit voor vele goede gevers die de bouw van de kapel hebben mogelijk gemaakt.

Het orgel is gebouwd van hout, tin, lood, ijzer, messing en leder volgens oude Nederlandse orgelbouwprincipes. Het ontwerp van het front staat midden in deze tijd en sluit aan bij de bijzondere architectuur van de kapel. Het instrument heeft twee handklavieren en een voetklavier. De bespeler heeft op deze drie klavieren de keuze uit 17 klankkleuren, de zogenaamde registers. Elk register bestaat uit een rij orgelpijpen van één klankkleur. Voor elke toets is er in elk register een pijp, 56 voor de handklavieren en 30 voor het voetklavier. Eén register heeft zelfs 4 pijpen per toets. In totaal bevat het instrument 968 pijpen.

Spel
Het orgel zal wekelijks worden bespeeld tijdens vieringen in de kapel. Ook zal het een veel gehoord instrument zijn tijdens de concertencyclus die welke derde zondagmiddag van de maand om drie uur georganiseerd worden in de kapel. Op 19 februari – carnavalszondag – vindt een optreden plaats van Wishful singing, een a capella ensemble bestaande uit vijf zangeressen. Voor meer informatie: www.jbz.nl/concerten

Jeroen Bosch Ziekenhuis
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is een groot ziekenhuis op meerdere locaties in de regio ’s-Hertogenbosch en de Bommelerwaard. Sinds 1274 kent de regio een gastvrij ziekenhuis waar persoonlijke aandacht voor de patient, kwaliteit en innovatie belangrijk zijn. Het ziekenhuis heeft in april 2011 een nieuw gebouw betrokken en wil het meest patientgerichte ziekenhuis in Nederland zijn. Met ruim 240 medisch specialisten verdeeld over 29 specialismen is het Jeroen Bosch Ziekenhuis een topklinisch centrum voor acute en specialistische zorg. Als opleidingsziekenhuis levert het een belangrijke bijdrage aan de opleiding van artsen en verpleegkundigen in Nederland. Speerpunten in de zorg zijn Oncologie, Cardiovasculaire geneeskunde, Endoscopie en Transmurale geneeskunde.

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen