Expositie Silvia Kuijlaars in het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Foto van schilderij getiteld ‘dromen’, afmeting 100 x 100, gemengde techniek op doek (2004)De tweede expositie in het Jeroen Bosch Ziekenhuis is ingericht door beeldend kunstenaar Silvia Kuijlaars (Terheijden, 1975). Zij begon haar artistieke carrière als illustrator. Na haar opleiding ging zij als zelfstandig kunstenaar verder. Liever dan als illustrator afhankelijk te zijn van opdrachten uit de wereld van de gedrukte media, stippelde zij haar eigen weg uit. Op de flexibele expositiewanden aan het eind van de boulevard zijn schilderijen en tekeningen te zien. Ook worden objecten getoond in de vitrines. De expositie is te bekijken vanaf januari tot en met medio april 2012. Op 15 februari vindt een openbaar interview met de kunstenares plaats.

Voor Silvia Kuijlaars is de bewustmakende en helende werking van een kunstwerk belangrijk. Essentieel voor haar is, dat zij iemand met haar beeldende kunst kan raken. Zo kan er bijvoorbeeld even een lach op iemands gezicht verschijnen. In haar loopbaan is de kunstenares zich er steeds meer bewust van geworden dat ‘heling’ voor haar erg belangrijk is. Op woensdag 15 februari 2012 van 16.00 tot 17.00 uur laat de kunstenares zich in een openbaar gesprek in het Grand Café Moment op het ‘kerkplein’ interviewen over haar werk. Belangstellenden zijn van harte welkom.

Schilderijen
“Soms is het beter niets te zeggen…daar waar het om draait is vaak niet in woorden te vangen”. Wat de kunstenares wil overbrengen doet zij in haar kunstwerken. “Op het moment dat ik dingen uit wil gaan leggen, voel ik mij vaak beperkt door woorden. Wat ik wil vertellen, doe ik in beeld. Als ik je kon vertellen wat ik in beeld vertel, dan deed ik het wel; al is het vreemd om te zeggen waar mijn kracht ligt. Mijn kracht ligt in het beeld. Een schilderij ontstaat uit een serie schetsen en deze schetsen ontstaan omdat ze ontstaan: ik bedenk niet wat ik wil vertellen, het ontstaat”.

Tekeningen
“Hier geldt hetzelfde als bij de schilderijen. Een tekening is voor mij iets heel eenvoudigs. Met een gewoon eenvoudig potlood creeer je iets wat voorheen nog niet bestond of zichtbaar was. Dit geeft een tekening iets puurs”.

Objecten
In de vier vitrines van deze expositie zijn witte objecten te zien. Deze objecten zijn samen met de ondergrond waar ze zich op bevinden wit gemaakt. Hierdoor ontstaat een driedimensionaal tekenvel. Door hier met grafiet op te tekenen heeft de kunstenares er haar betekenis aan gegeven. De objecten zijn ontstaan tussen 2003 – 2012 en zijn tevens onderdeel van een reis door de tijd.

 

 

Recente artikelen