Mijke Smit in tv-programma Het Familieportret

Gered door donorhart
In de derde aflevering van Het Familieportret staat het aangrijpende verhaal van de familie Smit centraal. Mijke Smit voelt zich al geruime tijd niet lekker. Toch besluit ze op wintersport te gaan. Daar aangekomen gaat het steeds slechter met haar en belandt ze in het ziekenhuis. Daar blijkt al snel dat haar gezondheidstoestand een stuk slechter is dan gedacht. In tien afleveringen van Het Familieportret blikt presentatrice Mariska Hulscher samen met bekende en minder bekende families terug op een ingrijpende gebeurtenis en hoe zij daar met elkaar sterker zijn uitgekomen. Sponsor DELA wil met Het Familieportret meer aandacht creeren voor de bijzondere band tussen generaties. De derde aflevering is te zien op zaterdag 21 januari vanaf 16.30 uur bij RTL 4.

Voor de wintersport voelt Mijke zich al geruime tijd niet lekker en heeft klachten als pijn op de borst, benauwdheid en vermoeidheid. Mijke: ‘In Nederland ben ik meerdere keren naar mijn huisarts gegaan, maar hij had het vermoeden dat mijn klachten met stress te maken hadden. Het zat me niet helemaal lekker, maar ik besloot toch naar Frankrijk te gaan.’ Aangekomen in Frankrijk gaat het nog steeds niet goed. Een Franse arts denkt aan een lage bloedsuikerspiegel en weer wordt Mijke weggestuurd. Omdat haar vriendin het niet vertrouwt, raadpleegt ze de arts opnieuw en wordt Mijke uiteindelijk opgenomen in het ziekenhuis. Na een aantal onderzoeken vermoeden de artsen dat de klachten met Mijke haar hart te maken hebben. Ze wordt overgeplaatst naar een ziekenhuis in Grenoble waar haar ouders en zusje inmiddels ook zijn aangekomen. Daar krijgen ze van de artsen de verschrikkelijke diagnose te horen.

 

Hart om voor te knokken
Bij Mijke wordt een hartspierziekte vastgesteld. Haar hart is ver uitgerekt, en alleen met een donorhart kan ze nog gered worden. De ouders en zus van Mijke mochten niets zeggen over haar toestand, omdat ze al erg verzwakt was. Eenmaal aangekomen in het UMC ziekenhuis in Utrecht wordt Mijke ingelicht. Helaas op een andere manier als van tevoren bedacht, omdat de arts er vanuit ging dat Mijke al op de hoogte was. Gedurende haar opnamen in het ziekenhuis, gaat het steeds slechter. Nadat ze vijf weken in slaap wordt gehouden, wil het team artsen haar van de wachtlijst voor een donorhart halen omdat de situatie dusdanig slecht is dat ze het waarschijnlijk niet zou overleven. Er was echter één arts die ervoor heeft geknokt om Mijke op de wachtlijst te houden, en met succes, want niet lang daarna ontvangt ze een donorhart. In de uitzending is te zien hoe Mijke en haar familie met de ingrijpende gebeurtenis zijn omgegaan en welke bijzondere relatie Mijke heeft overgehouden aan haar verhaal.

 

Over Het Familieportret
In het programma Het Familieportret blikt presentatrice Mariska Hulscher met de families terug op het moment waarop hun leven een bijzondere wending kreeg. Door middel van reconstructies wordt de kijker deelgenoot van de gebeurtenis. Tijdens de uitzending wordt duidelijk wat er is veranderd in de levens van de hoofdpersonen en hun familieleden en hoe ze deze periode hebben ervaren.
Korneel Born van DELA: ‘Voor veel Nederlanders staat de familieband centraal in hun sociale leven. Ouders en kinderen hebben goed onderling contact, grootouders passen op de kleinkinderen en springen onvoorwaardelijk bij als het nodig is. Ook in het derde seizoen van Het Familieportret staat de hechte band tussen familieleden centraal. Die komt vooral tot uiting wanneer families samen ingrijpende dingen meemaken. Dit levert bijzondere en ontroerende familieverhalen op.’
Het Familieportret is vanaf zaterdag 7 januari 2012 te zien op RTL4 om 17.30 uur. Kijk voor meer informatie op www.hetfamilieportret.nl.

 

Waarom doet DELA dit?
Sponsor DELA wil meer aandacht creeren voor de bijzondere band tussen generaties. DELA vindt het belangrijk dat familieverhalen worden overgebracht van ouder op kind, zodat de herinneringen, normen en waarden niet verloren gaan. Het familieportret staat symbool voor de familieband: Bij elkaar horen en voor elkaar zorgen. En dat is precies waar Het Familieportret in het derde seizoen om draait.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen