Nationale ombudsman onderzoekt Q-koorts

0
117

De Nationale Ombudsman onderzoekt hoe patienten die als gevolg van Q-koorts chronisch ziek zijn geworden, genoegdoening moeten krijgen van de overheid.

Veel patienten voelen zich niet gezien en niet gehoord. Ombudsman Brenninkmeijer: ‘Zij missen erkenning en passende acties van de overheid om tegemoet te komen aan hun problemen. Hierbij kan gedacht worden aan onbereikbare therapieen door hoge reiskosten, hoge ziektekosten of opgelopen studievertraging. De overheid heeft hier geen oog voor. Hierdoor hebben zij het vertrouwen in de overheid verloren.’

Volgens de Ombudsman heeft de overheid tot dusver niet serieus naar een passende oplossing gezocht. Brenninkmeijer is niet tevreden over het antwoord van minister Schippers op zijn vraag hoe zij tegemoet kan komen aan de problemen van deze Q-koortspatienten. Brenninkmeijer: ‘Het gaat erom dat het evenwicht wordt hersteld.’ Zijn onderzoek moet onder meer duidelijk maken in hoeverre de patienten voldoende toegang hebben tot medische zorg. ,,Misschien moet ook worden nagedacht over een excuus. De overheid heeft keuzes gemaakt waarvan deze mensen de dupe zijn geworden.” Het onderzoek wordt in de loop van dit jaar afgerond.

Honderden chronisch zieken door Q-koorts
De Q-koortsepidemie werd enkele jaren geleden veroorzaakt door geitenhouderijen. Veel mensen in de omgeving liepen zonder het te weten een besmetting op. Bij de meesten bleven de verschijnselen beperkt, maar waarschijnlijk enkele honderden zijn chronisch ziek geworden. Zeker twintig patienten zijn al dan niet in combinatie met een andere aandoening overleden.

advertentieEinde Bericht ___________________________________________
DELEN
Vorig artikelDokters van de Wereld verbreekt wereldrecord met grootste lachsessie
Volgend artikelDe mantelzorgondersteuning van gemeenten sluit in veel gevallen niet aan bij de wensen en behoeften
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.