De verwarde patiënt bestaat niet

Oratie
Met hun wetenschappelijk onderzoek willen professor Weinstein en zijn collega’s laten zien dat patienten door het gebruik van de juiste medicatie en een bewegingsprogramma mogelijk helemaal niet, of in ieder geval later, dement worden. Prof. dr. Weinstein vertelt hier meer over in zijn oratie ‘De verwarde patient bestaat niet’ op 20 januari.

Prof. dr. Weinstein is hoogleraar neurologie bij VUmc met als leeropdracht ‘Stimulering klinisch wetenschappelijk onderzoek naar stoornissen van cognitieve functies’. Hij besteedt in zijn rede aandacht aan het belang van de kennis van neurologische en psychiatrische ziektebeelden bij het onderzoek naar cognitieve functies van patienten. Verder betoogt hij dat bij elke ‘verwarde patient’ dankzij goed klinisch onderzoek een diagnose mogelijk is. Bovendien stelt hij het concept van de ziekte van Alzheimer op oudere leeftijd ter discussie.  Hij pleit voor een hertintroductie van de term ‘seniele dementie’ omdat de cognitieve stoornissen op oudere leeftijd door verschillende aandoeningen worden veroorzaakt – waaronder de ziekte van Alzheimer en met name vaatbeschadiging. Met hun wetenschappelijk onderzoek willen Weinstein en zijn collega’s laten zien dat patienten door het gebruik van de juiste medicatie en een bewegingsprogramma mogelijk helemaal niet, of in ieder geval later, dement worden. Op deze manier zou het mogelijk kunnen zijn alleen al in Nederland de dementie van duizenden patienten te voorkomen.

Datum : 20 januari 2012
Tijd : 15:45 tot 16:45
Locatie : Aula, Vrije Universiteit