Nieuwe selectieregeling bij soa-klinieken per 1 januari 2012

De soa-poliklinieken in Nederland gaan bezoekers dit jaar strenger selecteren. Die strengere selectie is bedoeld om de soa-zorg efficienter te maken en de kosten te drukken. Dat meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Het verschil is dat er voortaan beter gekeken wordt naar welke soa-testen nodig zijn. Mensen met weinig risico worden terugverwezen naar de huisarts.

De nieuwe regeling
De nieuwe regeling ‘Aanvullende Seksuele Gezondheidszorg’ is een aanvullende regeling op de reguliere zorg (huisarts/specialist). In deze nieuwe regeling is vastgelegd dat jongeren met vragen over seksualiteit – naast de huisarts – in Groningen ook bij Sense Noord Nederland terecht kunnen met vragen over seksualiteit en soa-testverzoeken. Wat betreft het testen op soa wordt in de nieuwe regeling een efficientieslag nagestreefd. De testen zijn met name bedoeld voor hoog-risicogroepen. Het testen van mensen met weinig risico is namelijk duur.

Wat betekent dit voor praktijk?
Praktisch verandert er maar in beperkte zin iets. Jaarlijks bezoeken in Nederland ruim 100.000 mensen de GGD soa-poliklinieken of Sense. Mensen ouder dan 25 die zich anoniem en gratis willen laten testen maar eigenlijk nauwelijks risico hebben gelopen, worden vanaf 1 januari 2012 terugverwezen naar de huisarts. Naar schatting is dit zo’n 5% van de huidige bezoekers. Voor andere bezoekers blijft de oude regeling bestaan: personen met klachten, personen die gewaarschuwd zijn door hun partner, en personen die een meer dan gemiddelde kans op een soa hebben blijven welkom.

Sense Noord Nederland
Jongeren onder de 25 jaar blijven welkom bij Sense Noord Nederland, maar er wordt nadrukkelijker naar hun risicoprofiel gekeken. Uit onderzoek is immers gebleken dat 8% van deze jongeren weinig andere risicofactoren kent. Deze jongeren hoeven dus in eerste instantie alleen de Chlamydiatest aangeboden te krijgen. Mocht er Chlamydia worden geconstateerd, dan wordt alsnog op de andere soa getest.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen