‘Maak betere afspraken rond thuisbeademing’

Verpleegkundigen moeten beter samenwerken met – bijvoorbeeld – huisartsen en ambulancepersoneel bij de verzorging van de ongeveer 2000 patienten die thuis of in het verpleeghuis chronisch beademd worden.
De Vereniging Samenwerkingsverband Chronische Ademhalingsondersteuning presenteerde gisteren een lijst met aanbevelingen aan de IGZ. Volgens de vereniging kunnen de meeste aanbevelingen snel worden doorgevoerd.

Overdracht
De Inspectie voor de Gezondheidszorg concludeerde in 2010 dat de hulp aan chronisch beademde patienten tekort schoot. Ook was er te weinig kennis over de zorg die de groep patienten nodig heeft en schortte het aan een goede overdracht. Bij thuisbeademing is een hele keten van verschillende partijen betrokken, zoals de patient zelf, het Centrum voor Thuisbeademing (CTB), medisch specialisten, (verpleeg)huisartsen, verpleegkundigen in zieken- en verpleeghuis en thuiszorgorganisaties, verzorgenden en mantelzorgers. De inspectie signaleerde een onduidelijkheid over de medische eindverantwoordelijkheid voor deze patienten.

Permanente beademing
Het aantal mensen dat permanent moet worden beademd, groeit snel. Ongeveer 60 procent van hen heeft een spierziekte.

Bron: ANP / IGZ
Door: redactie Nursing

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen