Onderzoek naar relatie tussen diabetes, depressie en slaapproblemen

De combinatie diabetes en depressie komt vaak voor, is ingrijpend maar nog redelijk onbekend. Daarom gaat psychiater Marijke Bremmer van VUmc onderzoek doen naar slaapproblemen bij mensen met diabetes en een depressie.

Wie depressief is, heeft meer kans op diabetes. En omgekeerd heeft een op de vijf mensen met diabetes een depressie. Het is nog niet geheel bekend waardoor diabetes en depressie zoveel invloed op elkaar hebben. Mogelijk hangt het samen met slaapproblemen, die meestal bij depressie horen.

Chronisch slecht slapen ontregelt het hormoon cortisol, wat de stemming beïnvloedt. Een gezonde slaap is ook belangrijk voor een goede
bloedsuikerspiegel.

Slaapproblemen
VUmc gaat slaapproblemen onderzoeken bij mensen met diabetes en een depressie. De onderzoekers zullen ook bloedonderzoek uitvoeren om de stofwisseling te beoordelen. De gegevens worden vergeleken met die van een groep diabetespatienten zonder depressie.

Het Diabetes Fonds en Fonds Psychische Gezondheid hebben dit onderzoek gezamenlijk mogelijk gemaakt.

Lees meer op
www.diabetesfonds.nl/onderzoek/slaap-stemming-en-bloedsuiker

bron: VU MC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen