Steeds meer onveilige abortussen

Array

Het wereldwijde aantal abortussen is de afgelopen jaren gelijk gebleven, ondanks een forse daling in de periode daarvoor.Daarnaast is het aandeel onveilig uitgevoerde abortussen gestegen. Dat meldde een groep internationale onderzoekers donderdag.Werd in 1995 nog 44 procent van de abortussen uitgevoerd onder gevaarlijke omstandigheden, in 2008 was dat 49 procent.

Een onveilige abortus wordt gedaan door iemand die daarvoor niet is opgeleid of onder slechte medische omstandigheden. Dit kan leiden tot bloedingen, infecties, onvruchtbaarheid of zelfs de dood van de moeder.

Afrika
Volgens de onderzoekers worden tussen de 95 en 97 procent van alle abortussen in Afrika en Zuid-Amerika onveilig uitgevoerd. Ze maken zich ernstig zorgen over de stijging.

Elk jaar hebben in ontwikkelingslanden 8,5 miljoen vrouwen medische zorg nodig doordat ze complicaties krijgen na een abortus.

Gestabiliseerd
Tussen 1995 en 2003 nam het aantal abortussen per 1000 vrouwen in de vruchtbare leeftijd tussen 15 en 44 jaar af van 35 tot 29. In 2008 is dat aantal gestabiliseerd op 28.

Volgens de onderzoekers komt dat omdat er in de tussentijd minder is gedaan aan het beschikbaar stellen van anticonceptie om ongewenste zwangerschappen te voorkomen.

Oost-Europa
De meeste abortussen werden in 2008 uitgevoerd in Oost-Europa. Daar ondergingen 43 van de 1000 vrouwen een abortus. In het Caribische gebied en Oost-Afrika gaat het om respectievelijk 39 en 38 vrouwen per 1000. In West-Europa ligt het aantal op 12.

In 2008 werden in totaal 43,9 miljoen abortussen uitgevoerd. Vijf jaar eerder waren dat er nog 41,6 miljoen. De toename is volgens de onderzoekers te verklaren door de wereldwijde bevolkingsgroei.

Het onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO en het Guttmacher Instituut is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

Knapen
Staatssecretaris Ben Knapen (Ontwikkelingssamenwerking) ziet een bijzondere rol voor Nederland om het aantal onveilige abortussen in ontwikkelingslanden terug te dringen.

”Meer dan in andere landen praten wij zonder taboes over gevoelige zaken als abortus en seksualiteit. Ik heb seksuele gezondheid tot een van mijn prioriteiten gemaakt om meisjes en vrouwen in staat te stellen zelf keuzes te maken over voortplanting en seksualiteit. We weten dat dat leidt tot minder ongewenste zwangerschappen, abortussen en moedersterfte.”

bron: NU nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen