Opnieuw daling van vuurwerkslachtoffers rond jaarwisseling 20 jan 2012

Array

Rond de jaarwisseling, in de periode 24 december tot en met 3 januari, zijn 670 vuurwerkslachtoffers behandeld op een Spoedeisende Hulpafdeling (SEH) van een ziekenhuis. Dat is 5 procent minder dan bij de vorige jaarwisseling. Bovendien zijn deze jaarwisseling geen doden te betreuren en zijn minder slachtoffers met ernstig vuurwerkletsel in een ziekenhuis opgenomen In 4 jaar tijd is het aantal in ziekenhuizen behandelde vuurwerkslachtoffers gedaald met 40 procent.

Ondanks de afname van de ernstige letsels is het aantal deze jaarwisseling toch hoog. Van de vuurwerkslachtoffers is 14 procent in een ziekenhuis opgenomen. Van alle slachtoffers heeft circa 3 op de 10 oogletsel opgelopen en 22 procent letsel aan het gezicht.
De meeste vuurwerkslachtoffers (58 procent) zijn in de leeftijd van 10-30 jaar.
Van iets minder dan de helft van de slachtoffers is bekend dat zij geraakt zijn door andermans vuurwerk. Het merendeel van de slachtoffers weet niet of het letsel is veroorzaakt door zwaar professioneel vuurwerk of dat het consumentenvuurwerk is geweest.
Van circa 1 op de 5 de slachtoffers is bekend dat zwaar professioneel vuurwerk en zelfgemaakte vuurwerkbommen het letsel hebben veroorzaakt.

Aandachtspunten
Om de veiligheid rond de vuurwerktraditie te verbeteren, adviseert Consument en Veiligheid de aanpak van dit jaar te continueren. Deze richtte zich primair op het ontmoedigen van het afsteken van zwaar professioneel knalvuurwerk en van zelfgemaakte vuurwerkbommen. Dit soort vuurwerkprojectielen is niet alleen betrokken bij de meest ernstige vuurwerkletsels, maar zorgen bovendien voor overlast, schade en van toenemende afkeer bij mensen jegens de vuurwerktraditie.

Verder adviseren wij gemeenten en provincies door te gaan met het organiseren van spectaculaire vuurwerkshows door professionals als alternatief om jaarwisselingen anders te vieren. En het blijft belangrijk, gezien het hoge aandeel oogletsel, om mensen te stimuleren een vuurwerkbril te dragen.

Bron: Consument en Veiligheid

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen