Minder kosten door preventie

Investeren in preventie en gezond ouder worden kan de groei in zorgkosten met 6 procent drukken. Ook daalt het verlies van gezondheid door veroudering met een derde. Dit becijfert econoom Marc Pomp in het rapport ?Gezond en actief ouder worden. De maatschappelijke baten van Healthy Ageing onderzoek”.

Marian Kaljouw, voorzitter V&VN, ziet een belangrijke rol voor verpleegkundigen en verzorgenden in preventie en in het adviseren van ouderen om gezond ouder te worden. ‘In onze beleidsvisie op eerstelijnszorg ‘Op één lijn komen’ zetten wij er op in. Stimuleer preventie, zelfmanagement en zelfredzaamheid is een van de oplossingen in deze toekomstvisie.’

Preventie
Sleutel tot gezond ouder worden is volgens Marc Pomp ‘preventie, preventie en nog eens preventie’, niet alleen in de vorm van het voorkómen van ziekte, maar ook door het eerder opsporen en behandelen van ziekten en daarmee het
verminderen van de effecten.

Bron: UMC Groningen

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

One thought on "Minder kosten door preventie"

  1. Als eenvoudige huisartspraktijk bestaat één van onze vormen van preventieve actie uit het feit dat wij -bij het aanvragen van herhalingsrecepten door patiënten- bewaken of de patiënt niet (veel)te laat zijn medicatie bijbestelt.Mensen die b.v. hun medicatie om een (herhaling van een) beroerte te voorkomen bepaald niet dagelijks innemen, worden er door onze assistentes op gewezen wat voor een risico zij nemen met het niet dagelijks innemen van hun medicatie.Wij leggen dus erg de nadruk op therapietrouw. Helaas hebben wij recent een meningsvershil moeten constateren met onze preferente verzekeraar (Achmea), die vindt dat de tijd die dit soort acties kost niet door ons mag worden gedeclareerd ,onder het motto “de patiënt heeft hier niet om gevraagd”. Financiering van preventieve activiteiten zal voor (sommige) zorgverzekeraars nog dus een brug te ver blijken !

Comments are closed.

Recente artikelen