Timing angiogeneseremmers belangrijk voor behandeling kanker

Array

Timing van angiogeneseremmers belangrijk voor de behandeling van kanker
Een PET-studie laat zien dat angiogeneseremmers en chemotherapeutica elkaar mogelijk kunnen tegenwerken, wat betekent dat een combinatie van deze medicijnen minder effectief kan zijn. Wellicht kan een angiogeneseremmer daarom beter ná de toediening van het chemotherapeuticum ingezet worden. Door de remmende werking op de bloedvatgroei in tumoren, wordt het chemotherapeuticum dan in de tumoren ‘gevangen’. Afgelopen week verscheen dit onderzoek van dr. Astrid van der Veldt online in Cancer Cell.

Angiogeneseremmers beïnvloeden het vaatbed van tumoren en remmen de groei van bloedvaten in tumoren. Het is aangetoond dat deze vaatremmers toegevoegde waarde hebben voor de behandeling van verschillende uitgezaaide tumoren waaronder darmkanker, borstkanker, nierkanker en longkanker.
Angiogeneseremmers worden vaak gecombineerd met chemotherapie. Het is echter niet bekend wanneer deze angiogeneseremmers het beste aan de patient toegediend kunnen worden tijdens de behandeling. Door bloed worden niet alleen zuurstof en voedingstoffen naar tumoren vervoerd, maar ook medicijnen. Voor een zo effectief mogelijke behandeling is het belangrijk dat zoveel mogelijk chemotherapie de tumoren bereikt.

Afname in opname
Deze studie bekeek het effect van een angiogeneseremmer op het transport van chemotherapie naar tumoren. Daarbij werd gebruik gemaakt van positron emissie tomografie (PET) scans. Meestal wordt er dan radioactief suiker gebruikt om tumoren te visualiseren. In deze studie is een kleine hoeveelheid van het chemotherapeuticum docetaxel radioactief gelabeld, zodat docetaxel middels de PET-scan in de patient is te volgen. De studie is uitgevoerd in patienten met uitgezaaide longkanker. Deze patienten ondergingen op verschillende tijdstippen PET-scans met radioactief gelabeld docetaxel en er werd gemeten in hoeverre de angiogeneseremmer bevacizumab effect heeft op het transport van chemotherapie naar tumoren.
Al binnen enkele uren na de toediening van bevacizumab was er een duidelijke afname te meten in de opname van radioactief gelabeld docetaxel in longtumoren. Deze PET-studie laat zien dat angiogeneseremmers en chemotherapeutica elkaar mogelijk kunnen tegenwerken, wat betekent dat een combinatie van deze medicijnen minder effectief kan zijn. Het is denkbaar dat een angiogeneseremmer daarom beter ná de toediening van het chemotherapeuticum ingezet kan worden. De angiogeneseremmer vertraagt namelijk de groei van de bloedvaten in de tumor, zodat het chemotherapeuticum in de tumor wordt ‘gevangen’.

Het is belangrijk dat toekomstig onderzoek gericht zal zijn op het uitzoeken van de optimale tijdstippen voor de toediening van anti-kankermiddelen, zodat deze middelen zo effectief mogelijk kunnen worden ingezet voor behandeling van de patienten met kanker.

Lees de publicatie in Cancer Cell

Bron: VU

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen