Kamerbrief over voorgenomen fusie GGZ-instellingen Emergis en Parnassia
ArrayBrief van minister Schippers (VWS) aan de Tweede Kamer over de voorgenomen fusie GGZ-instellingen Emergis en Parnassia.
Op 20 januari jongstleden heb ik u antwoorden toegezonden op schriftelijke vragen van de leden Leijten, Gerbrands en Voortman over een voorgenomen fusie tussen GGZ-instellingen Emergis en Parnassia. In het verlengde van die antwoorden heeft u mij diezelfde dag per brief (kenmerk 2012Z00464/2012D02096) opnieuw gevraagd om er op toe te zien dat er geen onomkeerbare beslissingen worden genomen rondom de voorgenomen fusie tussen deze GGZ-instellingen. Met deze brief geef ik u mijn reactie op dat verzoek.
De fusie waarop de genoemde vragen en antwoorden betrekking hebben is op 16 december jongstleden gemeld bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). De NMa heeft de zaak op dit moment in behandeling en beoordeelt de fusie uit hoofde van de Mededingingswet.
Zoals u weet maak ik mij net als uw Kamer zorgen over de verdergaande schaalvergroting in de zorg. Dat is ook de reden waarom de fusietoetsing in de zorg zal worden aangescherpt. Daartoe is een wettelijke grondslag vereist. Op dit moment is het nog niet mogelijk een fusie te verbieden dan wel voorwaarden aan de fusie te verbinden, anders dan uit hoofde van de mededingingswet. Zoals u weet heb ik een wetsvoorstel op dat punt in voorbereiding dat op dit moment voor advies ligt bij de Raad van State. Met dat wetsvoorstel zal de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de bevoegdheid krijgen fusies tegen te houden dan wel voorwaarden aan fusies te verbinden indien de kwaliteit of de bereikbaarheid van zorg daar aanleiding toe geven.
Totdat dit wetsvoorstel kracht van wet heeft bestaat er geen formele bevoegdheid, om de fusie tegen te houden of de betrokken zorgaanbieders te dwingen geen onomkeerbare beslissingen te nemen, anders dan de bevoegdheid van de NMa om de fusie te beoordelen vanuit mededingingsoverwegingen.
Na ontvangst van het advies van de Raad van State zal ik het wetsvoorstel zo spoedig mogelijk bij uw Kamer voor behandeling aanhangig maken.
Vooruitlopend op de aanscherping van de regelgeving zal ik nog deze week de betrokken zorgaanbieders de zorgen rondom fusies van zowel uw Kamer als van mijzelf overbrengen. Daarbij zal ik hen oproepen uiterste zorgvuldigheid bij de uitwerking van de fusie te betrachten en al zoveel mogelijk in lijn met de komende aanscherping van de regels te handelen. Dat betekent dat ik hen zal vragen ten behoeve van een goede besluitvorming alle relevante doelen, randvoorwaarden, gevolgen en risico’s van de fusie in kaart te brengen alsmede goed te doordenken hoe met mogelijke risico’s voor de kwaliteit en de bereikbaarheid van zorg om te gaan. Tevens zal ik hen oproepen daarbij belanghebbenden (met name clienten en medewerkers) tijdig en zorgvuldig te betrekken en niet overhaast onomkeerbare beslissingen te nemen.