Nieuwe behandeling voor MS van start in Jeroen Bosch Ziekenhuis

Array

In het Jeroen Bosch Ziekenhuis heeft het MS Behandel- en Informatiecentrum voor MS-patienten een nieuwe behandeling geïntroduceerd. Het ziekenhuis is hiermee een van de eerste in Nederland. Patienten die veel terugval hebben (Relapsing Remitting Multiple Sclerose) konden voorheen alleen remmende medicatie krijgen in de vorm van injecties. Nu is er een nieuw middel (Gilenya of Fingolimod) in de vorm van tabletten. Studies wijzen uit dat met dit nieuwe middel patienten 55% minder terugval hebben versus 30% met injecties.

Voor de nieuwe behandeling komen patienten met Relapsing Remitting Multiple Sclerose in aanmerking die ondanks de injecties toch terugvallen hebben. De injecties blijven de eerst aangewezen behandeling. Pas als de injecties niet voldoende resultaat hebben, wordt patienten de nieuwe behandeling aangeboden.

Adviesraad
Het medicijn is goedgekeurd en wordt naar verwachting op 1 maart 2012 vergoed door zorgverzekeraars. Tot die tijd vergoedt de fabrikant het via een medical need programma. Om patienten die deze nieuwe behandeling krijgen zo goed mogelijk te observeren, is in het Jeroen Bosch Ziekenhuis voor de introductie van de tabletten een adviesraad samengesteld bestaande uit een neuroloog, MS Verpleegkundige, oogarts, cardioloog, microbioloog en apotheker. Mochten er bijwerkingen optreden dan worden patienten doorverwezen naar een van de specialisten van de adviesraad. Uiteraard worden patienten die in aanmerking komen uitgebreid geïnformeerd. Hen wordt gevraagd of zij op de nieuwe behandeling over willen gaan ondanks de onbekendheid van de bijwerkingen op lange termijn.

Expertisecentrum
Het MS behandel- en informatiecentrum is in 2011 benoemd tot expertisecentrum en mag zich expertisecentrum Multiple Sclerose noemen. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is één van de drie perifere ziekenhuizen in Nederland dat zich zo mag noemen. Patienten uit de regio en van buiten de regio (ongeveer 30%) worden verwezen naar het MS centrum. Aan het centrum zijn een gespecialiseerd neuroloog en 2 gespecialiseerde MS-verpleegkundigen verbonden. Er is een intensieve samenwerking met een team van zorgverleners (neuroloog, oogarts, revalidatiearts, uroloog, fysiotherapeut, MS verpleegkundige, neuropyscholoog, continentieverpleegkundige, revalidatieverpleegkundige).

Jeroen Bosch Ziekenhuis
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is een groot ziekenhuis op verschillende  locaties in de regio ’s-Hertogenbosch en de Bommelerwaard. Sinds 1274 kent de regio een gastvrij ziekenhuis waar persoonlijke aandacht voor de patient, kwaliteit en innovatie belangrijk zijn. Het ziekenhuis heeft in april 2011 een nieuw gebouw betrokken en wil het meest patientgerichte ziekenhuis in Nederland zijn. Met ruim 240 medisch specialisten verdeeld over 29 specialismen is het Jeroen Bosch Ziekenhuis een topklinisch centrum voor acute en specialistische zorg. Als opleidingsziekenhuis levert het een belangrijke bijdrage aan de opleiding van artsen en verpleegkundigen in Nederland. Speerpunten in de zorg zijn Oncologie, Cardiovasculaire geneeskunde, Endoscopie en Transmurale geneeskunde.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen