Onderzoekers vogelgriep lassen pauze in

Array

De ontdekking dat het H5N1-griepvirus zich kan ontwikkelen tot een gevaarlijk via de lucht overdraagbaar virus, heeft tot een fel maatschappelijk debat geleid. Om daartoe ruimte te bieden wordt het onderzoek, waaronder dat van het Erasmus MC, tijdelijk stilgelegd.

Na bekendmaking van de ontdekking eind vorig jaar, is internationaal een debat ontstaan onder wetenschappers, publiek, pers en politiek. De Amerikaanse overheid adviseerde om de gegevens van het onderzoek niet in detail te publiceren.

Uitleggen
Onderzoeker Ron Fouchier: ‘We gaan tijdens deze pauze uitleggen waarom dit onderzoek belangrijk is en hoe veilig het wordt uitgevoerd. Zonder zo’n pauze bestaat de kans dat er in alle haast beslissingen worden genomen. Dit kan
negatieve gevolgen hebben voor het hele life science-veld.’

Congressen
De pauze beslaat zestig dagen. De komende periode is er een groot aantal congressen en workshops georganiseerd waarbij veel internationale organisaties betrokken zijn. Een goed moment om te overleggen.

Brief
De rustperiode is vrijdag 20 januari aangekondigd door de onderzoekers met een brief in de wetenschappelijke tijdschriften Science en Nature.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen