Geautomatiseerde vaatanalyse voor de diagnose van artiosklerotischen macroangiopathien

Het onderzoek van de vaatfunctie staat steeds meer in het centrum van patienten met hart- en vaatziekten. Arteriele stijfheid en de snelheid van de polsslag is verantwoordelijk voor de leeftijd-afhankelijke stijging van de systolische bloeddruk. En hoge bloedruk over jaren draagd bij aan cardiovasculaire mortaliteit. De bepaling van de snelheid van de polsslag is de gouden standaard voor het onderzoek van arteriele stijfheid.

Nieuw is de Vascular Explorer voor perifere vasculaire diagnostiek. Met behulp van geavanceerde twee-kanaals drukmetingen, met name screening van arterioscerlotische macroangiopathies (perifere arteriele occlusieve ziekte “PAD”, Peripheral Media sclerose) wordt het vaatleeftijd bepaald.

Het systeem bepaalt (in aanvulling op de standaard parameters van systolische, gemiddelde en diastolische bloeddruk) automatisch en op betrouwbare wijze de hoogste vasculaire occlusie. Gemeten wordt de druk op alle vier extremiteiten (een nieuwe, gepatenteerde methode door de gecombineerde meting van druk en plethysmogram). Dus is een professionele en nauwkeurige bepaling van de ankle brachial index (ABI) – klinisch gevalideerd.

Er kunnen andere parameters, bijvoorbeeld de augmentatie index (AIX) en polssnelheid (PWV) in de grote slagaders worden bepaald als een maat van vasculaire stijfheid.

Recente artikelen