Jonge vrouwelijke huisartsen schrijven het beste voor

Array

Patienten met een jonge vrouwelijke huisarts worden vaker volgens de richtlijnen van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) behandeld dan patienten met een oudere, mannelijke huisarts. De kans dat deze patienten betere en goedkopere medicijnen voorgeschreven krijgen, is daardoor groter. Dat zegt het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) dat het voorschrijfgedrag van huisartsen onderzocht.

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom jonge vrouwelijke huisartsen meer volgens de richtlijnen voorschrijven. Jonge vrouwelijke huisartsen zijn wellicht beter op de hoogte van de NHG-richtlijnen en/of minder gevoelig voor marketingactiviteiten van de farmaceutische industrie. ‘Wat de doorslaggevende reden is dat jonge vrouwelijke huisartsen beter medicijnen voorschrijven, is moeilijk te zeggen’, zegt Ruud Coolen van Brakel. ‘Daarom pleiten we ook voor meer onderzoek zodat we huisartsen die minder goed volgens de richtlijnen behandelen, beter kunnen helpen hun voorschrijfgedrag te verbeteren’. Het IVM wil dat zo veel mogelijk huisartsen volgens de richtlijnen voorschrijven omdat daarmee de patienten de beste zorg krijgen.

 

Grote regionale verschillen
Het IVM ontdekte ook grote regionale verschillen. Huisartsen in Midden- en Zuid-Limburg schrijven het minst volgens de richtlijnen voor. In de regio’s Maastricht, Heerlen, Roermond en Weert doen de huisartsen het beduidend slechter dan hun collega’s in de regio’s Almere, Lelystad en Zwolle. Coolen van Brakel: ‘Dat kan verschillende oorzaken hebben, zoals bijvoorbeeld regionale gezondheidsverschillen, het beleid van zorgverzekeraars of regionale afspraken tussen zorgverleners. Wij adviseren zorgverzekeraars om huisartsen in regio’s die laag scoren te stimuleren in beter voorschrijven’.

Bron: IVM

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen