Nieuwe technieken beschikbaar om effecten van pneumokokkenvaccinatie te meten

Er is geen relatie tussen de hoogte van natuurlijk verkregen antilichaamconcentraties tegen pneumokokken en het ontstaan van ernstige pneumokokkenziekte. Voor een goede bescherming tegen ernstige infecties als hersenvliesontsteking en longontsteking zijn antilichaamconcentraties nodig die alleen door vaccinatie verkregen kunnen worden. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Karin Elberse.
Elberse analyseerde gegevens die verzameld werden voorafgaand aan de invoering van het Rijksvaccinatieprogramma tegen pneumokokken in 2006. Sinds de start van de vaccinatie tegen pneumokokken is er vooral bij jonge kinderen een sterke afname van het aantal ernstige pneumokokkenziekten in Nederland, stelt Elberse vast. Door de selectieve druk van het vaccin veranderde de verdeling van de voorkomende serotypen. De genetische samenstelling van de overgebleven pneumokokkenpopulatie lijkt nog niet veel beïnvloed te zijn. Wel blijken er varianten van verschillende serotypen te bestaan die misschien verminderd gevoelig zijn voor de vaccin-immuniteit. Hiernaar wordt nader onderzoek verricht.

Karin Elberse (Houten, 1981) studeerde Science & Business in Utrecht. Ze verrichtte haar onderzoek aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de faculteit Medische Wetenschappen/UMCG. Het onderzoek werd mede gefinancierd door het Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport (VWS). Elberse blijft werkzaam als onderzoekster bij het RIVM.

Immune and strain surveillance of the Streptococcus pneumoniae: Tools to study the impact of pneumococcal conjugate vaccination

Datum: 01 februari 2012
Promotie: mw. K.E.M. Elberse, 12.45 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Immune and strain surveillance of the Streptococcus pneumoniae: Tools to study the impact of pneumococcal conjugate vaccination
Promotor(s): prof.dr. H. Grundmann
Faculteit: Medische Wetenschappen

Bron: RuG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen