RIVM vraagt aandacht voor baarmoederhalskanker

Array

Van 22 tot en met 28 januari 2012 is de zesde Europese week van de  baarmoederhalskanker. In Nederland werd dinsdag de aftrap gegeven tijdens de traditionele gongceremonie in de Amsterdamse beurs. Dit gebeurde door het RIVM, de landelijke screeningsorganisaties en stichting Olijf.

De Europese Baarmoederhalskanker Vereniging heeft deze preventieweek in het leven geroepen om het bewustzijn rondom baarmoederhalskanker en de preventie daarvan te vergroten. Wereldwijd sterven jaarlijks 250.000 vrouwen aan baarmoederhalskanker. Dit terwijl de ziekte vaak is te voorkomen door
effectieve screening en vaccinatie. Toch weten veel vrouwen te weinig van deze ziekte en zijn er veel landen in Europa waar de preventieprogramma’s tekort
schieten.

In Nederland worden elk jaar ongeveer 800.000 vrouwen uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Het bevolkingsonderzoek wordt door de overheid gratis aangeboden. Zo kan iedere vrouw tussen de 30 en 60 jaar die dat wil zich laten onderzoeken. Zij ontvangen iedere 5 jaar een uitnodiging voor laten maken van een uitstrijkje bij de huisarts.

In Nederland overlijden jaarlijks tussen de 200 en 250 vrouwen aan baarmoederhalskanker. In vergelijking met de rest van Europa komt baarmoederhalskanker in ons land minder vaak voor. Dit komt mede door het gratis bevolkingsonderzoek. Zonder bevolkingsonderzoek zouden ongeveer 400
vrouwen per jaar overlijden aan baarmoederhalskanker.

Het Centrum voor Bevolkingsonderzoek is onderdeel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu stelt de kaders ten aanzien van de kwaliteit en de uitvoering van het bevolkingsonderzoek. Dit gebeurt in opdracht van het ministerie van VWS.

In Nederland zijn er 5 regionale screeningsorganisaties die het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker uitvoeren: Bevolkingsonderzoek Noord, Zuid, Oost, Zuid-West en Midden-West. Stichting Olijf is een netwerk van vrouwen die gynaecologische kanker hebben (of hebben gehad), hun partners en naasten. Basis van de organisaties is het contact tussen lotgenoten. Dat doen zij via contactochtenden, het telefonisch contact met contactvrouwen en ervaringsverhalen op de website en in Olijfschrift. Stichting Olijf is betrokken bij het bevolkingsonderzoek, vooral bij het maken van voorlichtingsmaterialen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen