Aandacht voor seksespecifieke zorg

Ook als het gaat om ziektebeleving en het voorkomen en behandelen van ziekten zijn mannen en vrouwen verschillend. Aandacht hiervoor is belangrijk voor optimale zorg. Ziekte en gezondheid worden beïnvloed door biologische verschillen (sekse) en de psychosociale uitingen van mannelijk en vrouwelijk gedrag (gender). Huisartsen in opleiding krijgen onderwijs in seksespecifieke geneeskunde zodat zij hier gericht op kunnen inspelen. Vrouwelijke en mannelijke huisartsen in opleiding waarderen dit en zien de meerwaarde ervan voor hun werk als huisarts, zo concludeert Patrick Dielissen. Daarbij is het effectiever sekse en gender als afzonderlijke modules aan te bieden dan in het bestaande onderwijs. Huisartsen in opleiding doen dan meer kennis op en denken minder in stereotypen. Goede communicatie tussen huisarts en patient(e) is een voorwaarde voor adequate seksespecifieke zorg. Dielissen geeft criteria om de huisarts in opleiding te leren wanneer gender belangrijk is in de arts-patient communicatie en hoe hier aandacht aan te geven.
Biografie
Patrick Dielissen (Heeswijk-Dinther, 1969) studeerde Geneeskunde en volgde de huisartsopleiding in Nijmegen. Bovenstaand promotieonderzoek verrichtte hij bij de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het UMC St Radboud, binnen het Nijmegen Centre for Evidence Based Practice. Hij werkt als docent en onderzoeker op deze afdeling en is coördinator van de toetsing van de arts-patient communicatie in de huisartsopleiding. Daarnaast werkt hij als huisarts in Nijmegen en is hij lid van de NHG Huisarts Advies Groep Seksuele Gezondheid.

Datum: woensdag 1 februari 2012
Tijd: 15:30
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit der Medische Wetenschappen
Promovendus: de heer drs. P.W. Dielissen
Promotors: prof. dr. A.L.M. Lagro-Janssen
Copromotors: dr. B.J.A.M. Bottema, dr. P. Verdonk
Titel promotie: Gender medicine in GP training. Design, evaluation and development

Bron: RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen