Logica leidt eHealth-onderzoek ter verbetering van gezondheidszorg Afrika

Array

European Space Agency (ESA) initiatief voor satellietgestuurde elektronische gezondheidszorg

Logica, de zakelijke en technologische dienstverlener, is geselecteerd door het European Space Agency (ESA) om leiding te geven aan een wereldwijd consortium dat onderzoek doet naar satellietgestuurde elektronische gezondheidszorg (eHealth) in Sub-Saharisch Afrika.
Sub-Saharisch Afrika is een regio met een grote uitdaging voor medici en andere professionals op het gebied van gezondheidszorg.

In Sub-Saharisch Afrika woont 11 procent van de wereldbevolking, maar deze zijn voor 25 procent verantwoordelijk voor de wereldwijde ziektelast (zowel menselijke- als financiele lasten). Als we kijken naar de uitgaven, beschikken de bewoners over slechts 1 procent van de uitgaven wereldwijd binnen de gezondheidszorg. Daarnaast vormt de levering een uitdaging, met name omdat er in de regio maar 3 procent van de wereldwijde gezondheidswerkers actief is. Artsen en verpleegkundigen zijn dus vaak ver verwijderd van hun patienten en vanwege de slechte infrastructuur is toegankelijkheid een groot probleem. De European Space Agency (ESA) assisteert door ICT services en satellietcommunicatie, waardoor er betere levering mogelijk is op het gebied van zorg, training en educatie. Daarnaast kan het systeem een surveillance uitvoeren en ondersteuning bieden bij de administratie.

ESA introduceerde onlangs het ´Satellite-Enhanced Telemedicine and eHealth for Sub-Saharan Africa Programma´(eHSA). In samenwerking met het Luxembourg Agency for Cooperation and Development, de Luxemburgse regering en het European Union Africa Infrastructure Trust Fund, is de doelstelling van eHSA om een satellietgestuurde eHealth en Telemedicine infrastructuur te ontwikkelen voor Sub-Saharisch Afrika. Eén van de eerste doelen van het programma is het uitvoeren van een studie onder 48 landen in de regio. Dit onderzoek moet ervoor zorgen dat, voorafgaand aan de uiteindelijke overstap naar eHealth-levering, de juiste procedures, beleid en organisatiestructuren aanwezig zijn. Het onderzoek zal worden geleid door Logica met ondersteuning van haar consortiumpartners. Deze zijn afkomstig uit de publieke en private sectoren, inclusief diverse liefdadigheidsinstellingen die de belangen van Afrikaanse landen vertegenwoordigen. Het consortium zal grondig onderzoek uitvoeren onder betrokken partijen doormiddel van case studies, workshops, enquêtes onder belanghebbenden, één op één interviews en een specifiek webportaal voor en feedback.

Het onderzoek vormt de eerste stap van een 36 miljoen euro kostend programma. In 2012 zullen voorafgaand aan een tweede fase nog eens drie onderzoeken plaatsvinden, met betrekking tot de regelgeving, interoperabiliteit en de duurzaamheid van eHealth. De tweede fase omvat de implementatie van projecten rond specifieke thema’s zoals elektronische zorg, educatie, beheer en het houden van toezicht. Naast de maatschappelijke voordelen biedt eHSA ook een belangrijke bijdrage aan de diverse Millennium Development Goals[1] van de Verenigde Naties.

De verantwoordelijke van dit project binnen de European Space Agency zegt: “Door het gebrek aan infrastructuur heeft meer dan 80% van de bevolking in Sub-Saharisch Afrika beperkte toegang tot basisdiensten op het gebied van gezondheidszorg. Wij zijn er van overtuigd dat ruimtetechnologie een kostenefficiente bijdrage kan leveren aan de gezondheidszorg op het platteland, waar de meeste mensen in Sub-Saharisch Afrika leven. Wij hebben Logica geselecteerd, omdat het een krachtig consortium heeft samengesteld met een sterke nadruk op Afrikaanse betrokkenen, maar ook vanwege de nauwe banden met de lokale gezondheidszorg. Dit zorgt ervoor dat het programma het maximaal mogelijke voordeel oplevert voor de Sub-Sahara regio’s.”

Stuart Martin, hoofd space en satcoms bij Logica, vult aan: “Vanwege de nauwkeurigheid die satellieten te bieden hebben, groeit het aantal potentiele applicaties. Wat dit specifieke programma echter vooral demonstreert, is hoe het daadwerkelijk mensenlevens kan verbeteren. In het geval van Sub-Saharisch Afrika zouden satellieten wel eens de enige kosteffectieve manier kunnen zijn om de gezondheidszorg uit te breiden.”

Voor meer informatie of een gesprek kunt u contact opnemen met:

Text 100 Public Relations
Carolien Hoogerwaard
T. 020 530 43 46
E. [email protected]@text100.nl

Rene Luigies

Rene is consultant op het snijvlak productontwikkeling en gezondheidszorg/projectmanager valpreventiebus/multitasker/outofthebox denker/innovator/ Eusamed bv/ Op twitter@Lodewijkjes Netherlands, Rijswijk (Gld)

René Luigies heeft 30 jaar ervaring in nationale- en internationale marketing en business development in de medische sector. Die ervaring strekt zich uit van de farmaceutische industrie tot de medische apparatuur. In 2001 startte hij zijn eigen bedrijf in Nederland. Na de succesvolle introductie van een product op het gebied van pijnbestrijding, heeft dit bedrijf zich verder ontwikkeld tot specialisatie op het snijvlak van product ontwikkeling en gezondheidszorg. Bekende succesvolle producten zijn de OHRA valpreventiebus en de OOGbus van het Oogzorgnetwerk en CZ. Binnen het bedrijf is een groot netwerk aanwezig met de belangrijkste stakeholders in de gezondheidszorg, zoals zorgverzekeringen en overkoepelende organisaties, overheid, zorgverleners, hogescholen, universiteiten en het MKB. Op dit moment wordt dit netwerk ingezet voor eigen consultancy activiteiten, en voor zijn functie als zorginnovatiemakelaar voor Health Valley.

Een volledig cv is te vinden op LinkedIn: http://nl.linkedin.com/in/reneluigies
En René Luigies is te volgen op twitter: @Lodewijkjes

Valpreventie2.0

In 2007 is het OHRA valpreventie project gestart. Dit was het resultaat van een product concept dat ik samen met iemand uit de thuiszorg en een huisarts aan OHRA presenteerde. OHRA heeft dit project volledig gefinancierd. Dit project is volledig door mij opgezet en uitgewerkt, respectievelijk gemanaged. Ook de uitwerking van de resultaten zijn door mij gedaan. Het OHRA valpreventieproject heeft geresulteerd in een afname van 35% van het aantal valincidenten op een groep van 1561 mensen.

De kosten voor de landelijke uitrol bleken te hoog voor zorgverzekeraar CZ, die OHRA heeft overgenomen. Daarmee staakte het project. In het kader van eHealth heb ik toen Valpreventie2.0 bedacht. Een internet applicatie, waarmee ouderen zelf een risicoanalyse kunnen doen, vervolgens een advies krijgen om dat risico te verminderen en vervolgd worden of zij de adviezen ook opgevolgd hebben en of zij hulp/ondersteuning nodig hebben. Daarbij een vervolg door middel van registratie van het aantal valincidenten.

Inmiddels heb ik het NIPED bereid gevonden om valpreventie2.0 te realiseren. In mijn presentatie zal ik ingaan op het proces van valpreventie 1.0 naar de realisatie van valpreventie 2.0. De obstakels, de overwegingen, de weg naar de juiste partners, de financiering, het vinden van stakeholders, en de implementatie in de gezondheidszorg. En een korte visie geven op valpreventie 3.0, waar al gesprekken over gevoerd worden.

Recente artikelen