Metropolis over afkicken | Publiekeomroep.

In Nederland gaan we goed om met verslaafden, misschien te goed. In VPRO’s Metropolis is te zien dat het in sommige landen er heel anders aan toegaat.

Hier delen we goedkoop bier en gratis heroïne uit aan verslaafden en bieden hen ook een slaapplek aan. In andere landen gaat het anders. Er zijn geen klinieken waar ze verwend worden en rustig kunnen afkicken. Daar worden verslaafden op geheel andere manieren geholpen of meer gedwongen om af te kicken.

Braken of vastbinden?
In Burkina Faso binden ze verslaafden vast aan een boom en laten ze hen agressief worden en weer afkoelen. In de tussentijd wordt er voor hen gebeden door de dominee. In Thailand is er een afkicktempel waar verslaafden dagelijks bezig zijn met een braakritueel.

Van de straat geplukt
Moslims die verslaafd zijn geraakt aan verdovende middelen gaan in Indonesie naar het enige islamitische afkickkliniek om te ontnuchteren. Dat doen ze daar door veel te bidden, zeker acht uur per dag. Dan is er ook nog Nicaragua, daar worden verslaafden van de straat geplukt, kaalgeschoren en direct naar rehab gestuurd.

Metropolis, donderdag 26 januari om 21.00 uur op Nederland 3

Metropolis over afkicken