Hartoperatie Ad Langendonk (@hartpatientAd) goed verlopen

Array

De hartoperatie van de 45-jarige Ad Langendonk uit Eindhoven is goed verlopen. Ad is vanmorgen in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven door middel van een katheterablatie behandeld voor boezemfibrilleren, een veel voorkomende vorm van hartritmestoornissen. Die operatie was live te volgen via twitter. “De operatie is succesvol verlopen. De verwachting is dat Ad morgen (zaterdag 28 januari) weer naar huis mag,” aldus cardioloog dr. Lukas Dekker.

De katheterablatie is een innovatieve behandeling die dankzij veel onderzoek en ontwikkeling de afgelopen jaren aan een zeer sterke opmars bezig is. Bijna 300duizend Nederlanders hebben, net als Ad Langendonk, last van hartritmestoornissen. Een aandoening die de kwaliteit van leven in ernstige mate negatief beïnvloedt. Na de operatie vandaag is de kans groot dat Ad zijn ‘oude leven’ zonder hartritmestoornissen weer kan oppakken.

 

@hartpatientAd
Voor het eerst in Nederland was een operatie van een patient met hartritmestoornissen live te volgen via social media. Die twitteractie is zeer succesvol verlopen. Onder de twitternaam @hartpatientAd 19werden Ad Langendonk uit Eindhoven en zijn arts Lukas Dekker (@cardioloogLukas) de afgelopen weken door ruim 1400 twitteraars voor en tijdens de operatie gevolgd. Zowel Ad als cardioloog dr. Lukas Dekker kreeg in aanloop naar de operatie veel vragen van twitteraars. Ook kreeg Ad vaak door zijn volgers een hart onder de riem gestoken.

 

Tijdens de operatie twitterde een collega van cardioloog dr. Lukas Dekker over de ingreep. Die tweets – inclusief foto’s – zijn te bekijken op www.dialoog.skipr.nl/evolutieindezorg. In de komende weken blijven beide twitteren over het herstel.

 

Catharina Ziekenhuis en Philips

Het unieke social media initiatief is een samenwerking tussen het Catharina Ziekenhuis en Philips. Door te twitteren wordt op toegankelijke wijze informatie over de behandeling van hartritmestoornissen bij een groot publiek kenbaar gemaakt. “Ik ben aangenaam verrast door het grote aantal volgers dat we in korte tijd hebben gekregen. Er werden veel vragen gesteld over boezemfibrilleren. Daarnaast is het proces voor de operatie heel duidelijk in beeld gekomen, vooral door de interactie met onze volgers. Die stelden vaak verrassende vragen en reageerden vaak op Ad vanuit hun eigen ervaring,” aldus cardioloog dr. Lukas Dekker.

 

De zorgkosten die gepaard gaan met de behandeling van hartritmestoornissen bedragen momenteel 580 miljoen euro op jaarbasis. Met het stijgend aantal patienten (in 2050 naar verwachting één miljoen) zullen die kosten verder toenemen. Nieuwe innovatieve behandelmethode zoals de katheterablatie van Ad Langendonk zorgt er voor dat patienten goed en efficient geholpen worden en dat de zorgkosten worden teruggedrongen.

 

Het Hartcentrum van het Catharina Ziekenhuis is het grootste interventie- en electrofysiologisch centrum van Nederland en het op één na grootste cardiochirurgisch centrum van Nederland. Het is een opleidingscentrum voor cardiologen, interventiecardiologen en electrofysiologen. En één van de leidende hartcentra in Nederland bij onderzoek naar de ontwikkeling en implementatie van nieuwe behandelmethodieken.

Recente artikelen