Beroepsprofielen veranderen ingrijpend

Array

De rol van verpleegkundigen en verzorgenden is in 2020 heel anders dan nu. Dat zegt Martin van Rijn, lid van de Stuurgroep V&V 2020 over de toekomst van het vak en over de impact van nieuwe beroepsprofielen.

Op 8 maart 2012 presenteert de Stuurgroep V&V 2020 de nieuwe beroepsprofielen voor verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten. In een filmpje op de congreswebsite V&V 2020 zegt Martin van Rijn (bestuursvoorzitter van PGGM) te verwachten dat deze nieuwe beroepsprofielen ingrijpend anders zijn. Hij wijst hierbij bijvoorbeeld op de groei van het aantal ouderen.

‘Verpleegkundigen en verzorgenden van de toekomst moeten daardoor meer weten van ouderenzorg en integraal kunnen denken.’ Ook ontwikkelingen als werken met ICT en Zorg op Afstand zijn volgens hem van invloed op het vak. Hij ziet een cruciale rol voor verpleegkundigen en verzorgenden in de veranderende zorg.

Actie
De nieuwe beroepsprofielen vragen niet alleen verandering van de beroepsgroep zelf, maar ook actie van alle partijen, zegt Martin van Rijn.  ‘We moeten nadenken over de opleidingen, over de financiering, over de arbeidsmarkt die over 10 jaar heel anders zal zijn dan nu.’

Bron: Nieuwsbank

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen