Regieraad: ’51 ziekenhuizen is voldoende’

Array

Als het aan de Regieraad Kwaliteit van Zorg ligt, blijven er 51 volwaardige ziekenhuizen over in Nederland: ‘kernziekenhuizen’. Dit zijn volledig geoutilleerde ziekenhuizen met een intensive care (ic) op minimaal level 2 niveau.

Daaromheen liggen ‘satellietziekenhuizen’, waar laagcomplexe, planbare ziekenhuiszorg plaatsvindt. De ziekenhuizen die nu een ic level 1, het laagste niveau, hebben, komen voor een functie als satelliet in aanmerking. Hier blijft voor noodgevallen slechts een eenvoudige beademingsfunctie over.

Meer fusies
Dit schrijft de Regieraad in een kort geleden uitgebracht rapport over de verdeling van complexe zorg
in Nederland. Het scenario dat de raad schetst, gaat uit van 51 vergt landelijke regie, zegt de raad. Basis van de herverdeling die de raad schetst, is het niveau van de ic-afdeling. Deze bepaalt hoe complex de behandelingen
kunnen zijn die in het ziekenhuis plaatsvinden. Door de herverdeling worden ic-bedden, ic-verpleegkundigen en intensivisten van de satellietziekenhuizen verplaatst naar de kernziekenhuizen. Deze hebben een ic van minimaal niveau 2. In de satellietziekenhuizen is hooguit nog plaats voor een beademingsfaciliteit voor acuut bedreigde patienten.

Bereikbaarheid
Nederland is verdeeld in elf traumaregio’s. De Regieraad wil dat in elke regio kernziekenhuizen komen die hoogcomplexe zorg leveren. Daar omheen bevinden zich een of meer satellietziekenhuizen die zich richten op laagcomplexe zorg. De herverdeling heeft tot gevolg dat een op de veertig patienten niet meer binnen 45 minuten een ziekenhuis met ic kan bereiken. Met moderne ambulancezorg is het volgens de raad mogelijk om mensen te stabiliseren en over langere afstanden te vervoeren.

V&VN Intensive Care participeert in een richtlijncommissie die zich momenteel buigt over de toekomstige organisatie van ic-zorg voor volwassenen. Deze commissie heeft het rapport van de Regieraad dan ook met aandacht gelezen.

Bron: Zorgvisie/Nieuwsbank

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen