Vreugde over aanblijven MCA in Alkmaarder Hout

Array

Burgemeester en wethouders van Alkmaar zijn verheugd dat het Medisch Centrum Alkmaar (MCA) ook na 2025 in de Alkmaarderhout blijft met een vrijwel volledig ziekenhuis inclusief poliklinieken, operatiekamers, beddenhuis en specialismen, zoals radiologie. Het ziekenhuis heeft bevestigd dat de naam Medisch Centrum Alkmaar gehandhaafd blijft

Verantwoordelijk wethouder Peter de Baat (VVD): “Dit puike nieuws komt niet als verrassing. De nieuwe coalitie in Alkmaar van OPA, VVD, SP, CDA en Trots heeft vanaf dag één uitgedragen dat de Alkmaarderhout beschikbaar is voor het MCA. Alkmaar wil een gastvrije stad èn een partner zijn voor zorginstellingen en investeringen in de zorgeconomie mogelijk maken. Met dit besluit van het MCA is ziekenhuiszorg in de nabijheid van iedere Alkmaarder en inwoner van de regio geborgd. Ook voor de economie van de binnenstad is het buitengewoon gunstig nieuws. Een bijkomend voordeel is dat de locatie Alkmaarderhout slechts beperkte doorontwikkeling nodig heeft met enkele nieuwe functies. Een grootschaliger ontwikkeling zou in de toekomstige vastgoedmarkt wellicht een te stevige opgave zijn. Overigens hebben wij nog wel de wens dat kinderen ook in de toekomst veilig geboren kunnen worden in Alkmaar. Daarover voeren we overleg met het MCA.”

Concurrentie
Wethouder De Baat signaleert dat de marktwerking in de zorg tot gevolg heeft dat de concurrentie tussen ziekenhuizen verder toeneemt. “De ziekenhuizen boven het Noordzeekanaal, van Zaanstad tot Den Helder, lijken met hun afzonderlijke uitbreidingsplannen af te stevenen op overcapaciteit voor het totaal. Daarnaast ontstaat meer capaciteit door nieuwe gespecialiseerde klinieken op aantrekkelijke delen van de markt, die ook concurreren met bestaande ziekenhuizen. Bekende voorbeelden zijn klinieken voor oogheelkunde en dermatologie. Maar ook een geboortehotel behoort hiertoe. Door deze ontwikkelingen in de zorgeconomie is de concurrentie tussen ziekenhuizen groeiend. Daarop geeft het MCA nu een eerste antwoord, dat gunstig is voor Alkmaar en omgeving.”

Voor de regio Alkmaar is het van groot belang de aanwezigheid van een topklinisch ziekenhuis zeker te stellen. Verzekeraars, banken en andere financiers van ziekenhuizen zijn toenemend kritisch op haalbaarheid van uitbreidingsplannen. Voor instellingen zoals het MCA blijven deze ontwikkelingen in de markt in de komende jaren van belang.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen