Betere eerstelijns zorg voor patiënten met hart- en vaatziekten

Hart- en vaatziekten zijn belangrijke oorzaken van ziekte en sterfte. Huisarts Jan van Lieshout belicht de kwaliteit van zorg binnen de huisartsenpraktijk voor patienten met hart- en vaatziekten en voor patienten met een hoog risico op deze aandoeningen. Hij  maakte  gebruik van gegevens van het European Practice Assessment Cardio-project. Hij vergeleek gegevens van elf Europese landen, elk met een verschillende organisatie van de gezondheidszorg. Hoewel er Europese richtlijnen zijn vastgesteld, is er grote variatie in de kwaliteit van zorg voor deze patientengroep, zowel tussen praktijken binnen een land als tussen landen onderling. Voor patienten met coronaire hartziekten is de manier waarop de chronische zorg is georganiseerd medebepalend voor de kwaliteit van de behandeling. Vooral praktijken die betere zelfmanagementondersteuning bieden en beter gebruik maken van computersystemen, bieden betere zorg. Van Lieshout onderzocht verder de impact van een verbeterprogramma voor eerstelijns zorg aan patienten met hartfalen. Zijn onderzoeksopzet kan worden gebruikt voor verdere evaluatie.
Biografie
Jan van Lieshout (Rotterdam, 1959) studeerde Geneeskunde in Nijmegen en volgde aansluitend de opleiding tot huisarts. Hij verrichtte bovenstaand promotieonderzoek bij de afdeling IQ healthcare van het UMC St Radboud, binnen het onderzoeksinstituut Nijmegen Centre for Evidence Based Practice. Van Lieshout is werkzaam als huisarts in Arnhem en als huisarts onderzoeker op de afdeling IQ healthcare, waar hij betrokken is bij een aantal nationale en internationale onderzoeksprojecten.

Datum: donderdag 2 februari 2012
Tijd: 13:30 
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit der Medische Wetenschappen
Promovendus: de heer drs. J. van Lieshout
Promotors: prof. dr. M.J.P. Wensing, prof. dr. R.P.T.M. Grol

Bron: RU

Titel promotie: Improving cardiovascular primary care

Bron: RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen