Noord-Holland start transitieproces jeugdzorg

De provincie Noord-Holland is gestart met het transitieproces van de jeugdzorg. Op 1 januari 2015 nemen gemeenten de verantwoordelijkheid voor de jeugdzorg over van provincies.
Gedeputeerde Elvira Sweet start met een serie gesprekken met alle Noord-Hollandse jeugdzorg regio’s. `Kinderen moeten op tijd de juiste zorg krijgen, ook tijdens het overdrachtsproces’, aldus Sweet.
Behoeften inventariseren
Tijdens de gesprekken wil Noord-Holland inventariseren welke behoeften gemeenten hebben ten aanzien van het transitieproces. Ook wil Noord-Holland afspraken maken om te voorkomen dat de kwaliteit van de jeugdzorg tijdens het proces onder druk komt te staan. Sweet: `Gemeenten krijgen er een belangrijke taak bij. Tijdige voorbereiding is cruciaal. Kinderen hebben recht op goede jeugdzorg, ook tijdens een overdrachtsproces.’

Tijdige voorbereiding
De provincie spoort gemeenten en ook de jeugdzorginstellingen aan om nu aan de slag te gaan met de voorbereiding op de nieuwe situatie. Noord-Holland wil hen hierbij faciliteren door:
* Kennis over de jeugdzorg beschikbaar te stellen. Bijvoorbeeld informatie over hoe zorgbehoeften afgestemd kunnen worden op de zorgvraag. Deze kennis kan gemeenten helpen bij het ontwikkelen van beleid.

* Innovatie te stimuleren. In regionale projecten wordt gemeenten ruimte geboden om alvast voor te sorteren op hun nieuwe rol. Bijvoorbeeld projecten waarbij direct zorg aangeboden wordt, zónder dat daaraan een indicatie door Bureau Jeugdzorg vooraf is gegaan. Of projecten waarbij één zorgcoördinator toegewezen wordt aan gezinnen die temaken krijgen met verschillende vormen van jeugdzorg.

* Noord-Holland gaat de jeugdzorginstellingen en de gemeenten stimuleren om tijdig met elkaar in contact te komen. Op maandag 30 januari sprak Sweet met de wethouders van Alkmaar en Heerhugowaard over de overdracht van de jeugdzorg. Het volgende overleg staat gepland in de regio Kop van Noord-Holland op 9 februari. Gesprekken met de overige vier regio’s staan de komende weken gepland.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen